Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

Edukatore specijalizirane za autizam ne možemo svesti na tete čuvalice

02.04.2020. 11:36


Svake godine 2. travnja se obilježava »Svjetski dan svjesnosti o autizmu«. Ove godine pod motom »Mogu učiti – mogu raditi!« Zbog epidemiološke situacije u cijelom svijetu, Udruga za autizam Zadar ne može ga obilježiti kako je uobičajno, stoga se Ante Armanini, predsjednik Udruge za autizam Zadar obratio javnosti, kako bi podsjetio na današnji dan.


Pravilnik o broju učenika
– Ovogodišnji moto obilježavanja pogađa samu srž problema u Hrvatskoj. Prije petnaestak dana završeno je e-savjetovanje za novi »Pravilnik o broju učenika u redovitom i kombiniranom razrednom odjelu i odgojno-obrazovnoj skupini u osnovnoj školi« koji bi nas vratio nekoliko koraka unatrag. Ukoliko se u takvom obliku usvoji, dovesti će do urušavanja edukacije i primjerene nastave sa svom djecom s poteškoćama, a najviše djecom s poremećajem spektra autizma. Pravilnik sadrži 9 članaka na koje je došlo više od 950 primjedbi od strane struke, udruga i roditelja. Navest ću samo jedan članak iz pravilnika koji predviđa da se razradna odjeljena djece s autizmom s 3 učenika povećavaju do 12. Ovime bi edukatore koji su se zadnjih godina specijalizirali za rad s djecom s autizmom, koji su u međuvremenu pohađali edukacije za primjenu modernih metoda nastave (PECS, TEACH, floor-time, senzorna integracija i sl.) sveli na »tete čuvalice«. Nemoguće je s 12 djece s autizmom izvoditi nastavni program, za takav razredni odjel edukatori bi trebali vještine koje posjeduju Superman ili Kapetan America. Duboko se nadamo da će kod zakonodavca prevladati razum te da će pravilnik doraditi, odnosno da se neće smanjivati standardi dostignuti s važećim pravilnikom, istaknuo Armanini dodajući kako je drugi važan dokument koji su očekivali, kojem je rok za objavu na e-savjetovanja bio kraj ožujka, novi Zakon o socijalnoj skrbi.


O Kabinetu
– Radi se o jednom od najvažnijih zakona koji pokrivaju problematiku autizma i koji kasni. Bojimo se da u ovoj godini neće biti niti donesen. U tijeku je epidemiološka kriza svjetskih razmjera, prioriteti su na drugoj strani. Realni rok za kraj ovog saziva Sabora je sredina srpnja, a za kvalitetnu raspravu su potrebna makar dva čitanja, tako da je malo vjerojatno da će biti donesen. Mi smo u Zadru prošle godine imali veliki problem s prestankom rada Kabineta za ranu intervenciju. Naša udruga je među prvima izašla u javnost i pokrenula inicijativu da se kabinet ponovno pokrene. Imali smo veliku podršku roditelja, posebno roditelja okupljenih u FB grupi »Mame iz Zadra«, koja je pokrenula i peticiju za ponovnu uspostavu Kabineta. Pritisak javnosti i medija je urodio plodom i Kabinet je opet pokrenut početkom veljače. Svi roditelji koji su išli u privatne kabinete i sačuvali račune dobili su od grada refundaciju troškova. Nadamo se da će Kabinet u konačnici preseliti u Mocire i nastaviti raditi u sklopu Centra za pružanje usluga u zajednici koji će u Mocirama biti osnovan pod ingerencijom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, kazao je Armanini dodajući kako završni građevinski radovi na Mocirama idu po planu i završavaju početkom lipnja.
U Zadarskoj županiji 202 osobe s autizmom
– Zatim slijedi opremanje i preseljenje DV Latice i OŠ Voštarnice u nove prostore. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku treba osnovati Centar za pružanje usluga u zajednici koji bi trebao imati i odjel za autizam. Prema prošlogodišnjim podacima u Zadarskoj županiji ima 202 osobe s dijagnozom autizma. Trenutno OŠ Voštarnica pohađa više od 40 djece s autizmom. Naša udruga danas ima 118 članova od kojih je 43 s autizmom. Udruga za autizam Zadar nastavlja s pružanjem podrške članovima, imamo jednu zaposlenicu na puno radno vrijeme i jednu suradnicu na ugovor o djelu. Pokušavamo svakom članu pružiti makar jedan sat terapije tjedno, bez dodatnih troškova obiteljima. Od prošle godine Grad i Županija nam pokrivaju oko pola godišnjeg proračuna, a drugu polovicu dobivamo putem donacija pravnih i fizičkih osoba te na natječajima za udruge. Ovim putem bih još jednom zahvalio svim donatorima udruge kazao je Armanini naglasivši kako su ovaj dan htjeli obilježiti na Narodnom trgu i pokazati građanima projekt »Djeca za djecu« koje provode dvije nastavnice OŠ Šime Kozičić Benje, Sandra Tomić i Katarina Markulin s učenicima 1. i 4. razreda svoje škole. Radi se o izradi edukativnih slikovnica od flisa koje će pokloniti udruzi.
– Nama taj dan ima veliko simbolično značenje, naši »plavi baloni« su prilika kada autizam, makar jednom godišnje, izbije u prvi plan, kada se govori, piše i raspravlja o autizmu, kada senzibiliziramo javnost da postojimo i da smo dio društva, dio zajednice. »Ostanite doma«, zaključio je Armanini.