Četvrtak, 25. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

MISTERIOZNA TROVANJA

Državni inspektorat zabranio prodaju sumnjivih sokova i vode. Coca Cola iz Austrije sve negira

Autor: P. N.

08.11.2023. 12:21
Državni inspektorat zabranio prodaju sumnjivih sokova i vode. Coca Cola iz Austrije sve negira

Foto: VEDRAN KARUZAKonačno se nakon dvodnevne histerije oko trovanja proizvodima Coca Cole u Hrvatskoj o svemu oglasila austrijska Coca-Cola, gdje se nalazi punionica Römerquellea za hrvatsko tržište.


Negiraju svaku odgovornost.


“Djelujemo u skladu s najvišim standardima kvalitete i sigurnosti hrane, koje redovito provjeravaju nadležna tijela. Paralelno smo proveli temeljitu internu istragu koja nije pokazala probleme u našoj proizvodnji”, poručili su za 24sata.
Također dodaju:


“Osim toga, poslali smo uzorke u nezavisni, akreditirani laboratorij na daljnje testiranje. Poznat nam je slučaj u Hrvatskoj u vezi s Römerquelle Emotion Blueberry-Pomegranate u staklenoj boci od 330 ml.


Nadamo se brzom i potpunom oporavku unesrećene osobe. Vlasti imaju punu potporu naših kolega na terenu da istraže i razjasne slučaj” – zaključuju iz kompanije.


Zabrana prodaje


I Državni inspektorat oglasio se po pitanju slučajeva sumnje na trovanje gaziranim pićima i naveo kako se zabranjuje prodaja.


Evo što su napisali:


“Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata odmah po zaprimanju informacije o događanju u Rijeci obavila je inspekcijski nadzor u ugostiteljskim objektima i kod distributera u Rijeci. U sklopu inspekcijskih nadzora uzeta su četiri uzorka, svi marke Romerquelle, koji su na analizi u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.


Ističemo kako u inspekcijskim nadzorima u prometu nije zatečena suspektna serija Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml, a koju je konzumirala osoba sa zadobivenim tjelesnim ozljedama.


Slijedom zaprimljenih novih informacija tijekom jučerašnjeg dana o događanjima na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu sanitarna inspekcija izuzela je jedan uzorak Coca cola, Original taste, Gazirano osvježavajuće bezalkoholno piće, 500 ml, iz samposlužnog aparata te još dva uzorka Coca cola 2 l, Original taste i Zero iz maloprodajne trgovine.


Uzorci su na analizi u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.


Također sanitarna inspekcija obavila je inspekcijski nadzor u trgovačkom društvu u Zagrebu.


U cilju zaštite javnozdravstvenog interesa i zaštite zdravlja ljudi, odnosno postojanja sumnje da hrana nije sigurna, a u skladu s Zakonom o hrani sanitarna inspekcija je trgovačkom društvu privremeno zabranila stavljanje na tržište i povlačenje suspektnih proizvoda.


Inspekcijsko postupanje je u tijeku te odmah po zaprimanju rezultata analiza sanitarna inspekcija poduzet će zakonom propisane mjere te će Državni inspektorat o istome obavijestiti javnost”, stoji u priopćenju Državnog inspektorata.