Četvrtak, 28. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Ministarstvo poljoprivrede

Država osigurala novih 2,6 milijuna eura za poljoprivredne površine na potresom oštećena područja

Autor: Hina

24.01.2023. 16:10
Država osigurala novih 2,6 milijuna eura za poljoprivredne površine na potresom oštećena područja

Foto: Davor KovačevićPoljoprivrednici s potresom pogođenih područja mogu se do 17. ožujka prijaviti na četvrti po redu natječaj za obnovu poljoprivrednih potencijala narušenih u potresu, za što je osigurano 2,6 milijuna eura, uz mogućnost povećanja alokacije, izvijestilo je u utorak Ministarstvo poljoprivrede.


“U ponedjeljak, 23. siječnja 2023. započelo je podnošenje zahtjeva na četvrti po redu natječaj za obnovu poljoprivrednih potencijala narušenih u potresu u sklopu operacije 5.2.1. Programa ruralnog razvoja 2014.-2020., kojim je stavljeno na raspolaganje novih 2,6 milijuna eura, uz mogućnost povećanja alokacije. Rok za prijavu na natječaj je 17. ožujka 2023. godine”, navodi se u priopćenju.


Svrha je i tog najnovijeg natječaja dodjela potpora za obnovu poljoprivrednog potencijala narušenog potresom 22. ožujka 2020. godine i potresima od 28. prosinca 2020. godine, kako bi se osigurao nastavak i održivost poljoprivredne proizvodnje i izvor prihoda stanovništvu ruralnih prostora te spriječilo propadanje poljoprivrednih gospodarstava i iseljavanje iz ruralnih područja.
Intenzitet potpore iznosi sto posto, a prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika ili registrirane u Jedinstvenom registru domaćih životinja (JRDŽ) u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu, objašnjavaju iz resora poljoprivrede.


Iznose i da je završena obrada dva natječaja za potresom pogođena područja, a obrada trećeg natječaja je u tijeku. Ukupno je riječ o 164 odluke i odobrenom iznosu potpore većem od 6,6 milijuna eura, usmjerenih isključivo na obnovu poljoprivrede narušene potresom, pri čemu je na posljednjem natječaju zaprimljeno 106 zahtjeva te su do sada odobrene 62 odluke o dodjeli sredstava.


“Ministarstvo poljoprivrede u zadnjoj je godini provedbe tipa operacije 5.2.1 iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Kroz novi Strateški plan Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. – 2027., Intervenciju 73.02. – ‘Obnova poljoprivrednog  potencijala’ nastavit će se potpora za obnovu poljoprivrednog potencijala narušenog prirodnim nepogodama i katastrofalnim događajima, a za što je predviđeno 22,5 milijuna eura, zaključuje se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.