Nedjelja, 26. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

PEDOFIL BEZ KAZNE

DORH odbacio prijavu protiv svećenika pedofila zbog zastare

Autor: Mirjana Grce, Vladimir Mrvoš

24.05.2023. 07:56
DORH odbacio prijavu protiv svećenika pedofila zbog zastare

Foto: Arhiva NLŽupanijsko državno odvjetništvo u Rijeci potvrdilo je za Novi list da je 2021. godine odbacilo kaznenu prijavu protiv bivšeg svećenika Riječke nadbiskupije i profesora Teologije u Rijeci Milana Špehara, osumnjičenog za seksualno zlostavljanje 13 dječaka jer je u tom slučaju nastupila zastara.


– Povodom vašeg upita od 23. svibnja 2023. kojim tražite informacije vezane uz, kako navodite, informaciju o prijavi protiv Milana Špehara, odgovaramo vam kako su u odnosu na sve prijave slučajeva zlostavljanja unutar Riječke nadbiskupije koje su zaprimljene kod Županijskog i Općinskog državnog odvjetništva u Rijeci donesene državnoodvjetničke odluke.


Istraga u tijeku


U odnosu na jednu osobu kod Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci u tijeku je istraga zbog osnovane sumnje na učin teškog kaznenog djela protiv spolne slobode iz članka 154. st. 2. u svezi članka 153. st. 1. Kaznenog zakona, a vezano uz prijavu koja je zaprimljena tijekom prošloga tjedna bit će provedeni potrebni izvidi radi donošenja državnoodvjetničke odluke. Budući da je u konkretnom slučaju riječ o kaznenim djelima na štetu djece i maloljetnika, druge informacije vezane za predmete nismo u mogućnosti dati, sve sukladno čl. 115. st. 7. Zakona o sudovima za mladež i čl. 58. st. 3. Zakona o državnom odvjetništvu. U odnosu na osobu iz vašeg upita Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je tijekom 2021. godine donijelo rješenje o odbačaju kaznene prijave s obzirom na to da je za kaznena djela prijavljene inkriminacije nastupila zastara kaznenog progona, navodi se u odgovoru koji potpisuje Barbara Volf Volčanšek, zamjenica županijske državne odvjetnice i glasnogovornica Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci.


Molitva i pokora
Štoviše, Špehar je tjedniku Nacional, koji je pokrenuo priču oko seksualnog zlostavljanja na području Riječke nadbiskupije, dao izjavu.


– Na laički stalež sam sveden nakon što sam zamolio Svetog Oca da mi to učini jer se više nisam osjećao dostojnim biti svećenik jer sam u mladosti, kroz kratko vrijeme, počinio one zločine koji su u posvemašnjoj suprotnosti s tim zvanjem. Nitko za moja zlodjela nije krivac niti sukrivac. Ja sam ih počinio i strašno mi je žao za žrtve mojih zlih čina. Ne preostaje mi drugo nego ih iz dna duše moliti da mi oproste i oni i njihovi najbliži, ako ikako mogu, za sve rane koje sam im zadao te okajavati, činiti pokoru i žaliti što sam to počinio i moliti Boga da, prije svega, izliječi sve one rane koje sam ja nanio, a i Crkvu moliti za oproštenje što sam bio nedostojan nje, njenoga povjerenja u mene i svećeničkog zvanja, stoji u Špeharovoj izjavi za Nacional.


Iznoseći u sažetku na konferenciji za novinare 22. svibnja strašan slučaj Špehara, nadbiskup Uzinić je i zaplakao, a za sve slučajeve koji se tiču zlostavljanja maloljetnika rekao je da ih je prijavio državnom odvjetništvu, bez obzira na to je li se možda radilo o zastari ili ne, te da je za sve slučajeve, nakon preliminarne istrage, sve spise poslao nadležnom Dikasteriju, »kako bi se oni mogli upoznati sa slučajem i uputiti ga kako postupiti«.


Isto tako, uputio je apel »i na građanske i na crkvene zakonodavce da ukinu zastaru za slučajeve zlostavljanja«.


Sklonjen u benediktinski samostan


O slučaju Špehara, podsjetimo, nadbiskup Uzinić je zaključno rekao: »Otpuštanjem iz kleričkog staleža M. Šp. više nije u jurisdikciji Riječke nadbiskupije. Koliko nam je poznato, trenutno živi u Italiji u nekom zatvorenom benediktinskom samostanu u molitvi i pokori. Slučaj je prijavljen Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci, ali nemam informacije o postupanju po ovom predmetu. O svemu je obaviješten nadležni Dikasterij«.


Cijelo Izvješće nadbiskupa Uzinića o prijavama i poduzetim radnjama vezano za slučajeve zlostavljanja maloljetnika i odraslih osoba u Riječkoj nadbiskupiji, kao i cjeloviti Pregled postupanja u preliminarnim istragama objavljeni su na portalu Riječke nadbiskupije.