ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

ministrica brnjac

Donesen Nacionalni plan održivog turizma za iduće četiri godine

Autor: Hina

24.08.2023. 14:14
Donesen Nacionalni plan održivog turizma za iduće četiri godine

Foto: Luka JeličićVlada je u četvrtak donijela Nacionalni plan održivog turizma do 2027. i akcijski plan za njegovu provedbu, a ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac istaknula je da je za provedbu predviđenih mjera na raspolaganju gotovo milijarda eura iz EU i iz državnog proračuna.


Nacionalni plan razvoja održivog turizma do 2027. godine i Akcijski plan za provedbu Nacionalnog plana razvoja održivog turizma za razdoblje do 2025. godine izrađeni su na temelju Zakona o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem RH.


“Nacionalni plan definira provedbu ciljeva strategije razvoja održivog turizma i nacionalne razvojne strategije RH do 2030. godine u području turizma, a usklađen je s temeljnim dokumentima i politikama EU i Hrvatske”, navela je Brnjac, dodavši da taj dokument sadrži 10 posebnih ciljeva i pripadajućih mjera.
Akcijskim planom za razdoblje do 2025., pak, pobliže se definira provedba mjera i aktivnosti, a obuhvaća 21 mjeru, kao i okvir za njihovo praćenje i vrednovanje, dodala je.


“Za provedbu mjera Nacionalnog plana ukupno je predviđeno gotovo jednu milijardu eura, a glavni izvor financiranja projekata bit će fondovi EU u financijskoj perspektivi 2021. -2027., kao i Nacionalni plan oporavka i otpornosti i sredstva državnog proračuna”, rekla je.


Dodala je i da će značajni izvor financiranja biti i Fond za turizam, i to sredstvima temeljem zakona o neprocijenjenom građevinskom zemljištu i uredbom koja je u postupku donošenja.


Brnjac je ocijenila da predviđena financijska sredstva predstavljaju značajn iskorak u ulaganjima u strateški razvoj domaćeg turizma te omogućuju razvoj turizma u smjeru održivosti.