Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

ČELNIK REPUBLIKE SRPSKE

Dodik uvjetuje rad Vijeća ministara BiH s izgradnjom novom plinovoda sa Srbijom

Autor: Hina

01.05.2023. 16:25
Dodik uvjetuje rad Vijeća ministara BiH s izgradnjom novom plinovoda sa Srbijom

Foto: ReutersPredsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je u ponedjeljak da ministri iz njegova Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) neće sudjelovati u radu vlade BiH ako se ne odobri povezivanje s novim plinovodom iz Srbije kojim plin pritječe iz Rusije.


“Ne bude li toga (plinovod) na dnevnome redu neće ni funkcionirati Vijeće ministara”, rekao je Dodik u ponedjeljak medijima upitan o izgradnji Istočne plinske interkonekcije.


Sjednica državnog Vijeća ministara BiH koje je bila zakazana proteklog četvrtka iznenada je otkazana bez službenog objašnjenja iako su na dnevnome redu bile točke o plinskome povezivanju preko Srbije odnosno Hrvatske.
U medijima se nagađalo da je otkazivanje sjednice povezano s prijeporima oko istodobnog odobrenja za izgradnju plinovoda s dvjema susjednim državama.


Dodik je dodao da vlasti u Republici Srpskoj nisu spremne slušati izgovore, te da se povezuje izgradnja dvaju plinovoda.


“Nema što ići u paketu ‘Јužna interkonekcija’ jer nema veze s ‘Istočnom. Niti je isti investitor, niti je isti projekt”, dodao je Dodik.


Bosna i Hercegovina trenutačno jedinu opskrbu plinom ima preko Srbije, odnosno Turskog toka. U funkciji nešto više od dvije godine Turski tok sastoji se od dvije linije, od kojih je jedna namijenjena isporuci plina u Tursku, a drugi u južnu i jugoistočnu Europu.


Srpske vlasti u BiH inzistiraju na izgradnji novog plinovoda sa Srbijom putem kojeg bi stizale nove količine ruskoga plina.


Istodobno u Federaciji BiH se dugi niz godina radi na pripremi povezivanja s Republikom Hrvatskom putem južne plinske interkonekcije čime bi se diverzificirala opskrba plinom te koristili potencijali LNG terminala u Omišlju na otoku Krku.