Nedjelja, 24. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Doček »Krila Oluje« povodom 200. nastupa

17.09.2019. 07:40
Doček »Krila Oluje« povodom 200. nastupa


Akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) »Krila Oluje« vratila se u ponedjeljak u matičnu bazu u vojarni »Pukovnik Mirko Vukušić« u Zemuniku nakon izvedbe jubilarnog 200. nastupa na međunarodnom vojnom zrakoplovnom mitingu »Sanicole Airshow« u Zrakoplovnoj bazi Kleine Brogel u Kraljevini Belgiji.
Na svečanom dočeku koji im je priređen na stajanci baze u Zemuniku, pilote »Krila Oluje« dočekali su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik stožera i zamjenik zapovjednika HRZ-a brigadni general Michael Križanec te predstavnici Grada Zadra i Zadarske županije.
Nije izostala ni slavljenička torta sa znakom grupe i brojkom 200.
»Dobro došli u Hrvatsku! Ovo je veliki dan za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i Hrvatsku vojsku u cjelini. Čestitam vam na jubilarnom 200. nastupu u Belgiji«, poželio im je ministar Krstičević te dodao kako su oni svjetski vrh akrobatskog letenja i naša pobjednička Hrvatska zrakoplovna reprezentacija. Zahvalio je i zrakoplovnim tehničarima i svima drugima koji su u potpori »Krila Oluje«.
Ministar je i ovom prigodom podsjetio kako će se sljedeće godine u Zadru održati međunarodni zrakoplovni vojni miting – veličanstvena zrakoplovna manifestacija ne samo za grad Zadar i Zadarsku županiju nego i za cijelu Hrvatsku.
Na jubilarnom 200. nastupu čestitao im je i načelnik stožera HRZ-a general Križanec. Kazao je kako je to impozantno postignuće te je podsjetio kako su za svoje nastupe Krila Oluje osvojili brojne nastupe. Iskazao je uvjerenje da će međunarodni zrakoplovni vojni miting koji će se održati sljedeće godine u Zadru opravdati sva očekivanja.
»Krila Oluje« su do sada imala 200 nastupa, od kojih 143 u Republici Hrvatskoj i 57 u inozemstvu, a svoj program su prezentirali na najprestižnijim zrakoplovnim manifestacijama u 15 europskih država (Rumunjska, Slovenija, Mađarska, Njemačka, Austrija, Češka, Slovačka, Belgija, Italija, Turska, Poljska, Danska, Švicarska, Ujedinjena Kraljevina i Francuska).
Uz vođu grupe satnika Darka Belančića u grupi još lete bojnik Ivan Anđić kao lijevi pratitelj te satnik Goran Grgić kao desni pratitelj. Bojnik Zvonimir Mravunac je repni pratitelj dok su vanjski lijevi i desni pratitelji natporučnik Denis Živaljić i natporučnik Marko Novković.