Foto: Adam VIDAS
RESTORAN LAZARET NA OŠLJAKU
Restoran Lazaret Davora Valčića smjestio se na otočiću Ošljaku, gdje već dvadeset godina biva centralno mjesto otočnog ljetnog društvenog života. Malen površinom, Ošljak, usprkos blizini Zadra, uspijeva zadržati otočnu, domaću atmosferu, odlike koje krase i sam Lazaret. Atmosfera u restoranu je domaća, gosti uglavnom dolaze već godinama, a “spiza” se bazira na jednostavnim mediteranskim jelima, pripremanim na, kako to ističe glavni kuhar Ranko Bogdanić, “po domaći”.
– Gostima je najdraže meso, bačeno najjednostavnije na grill, barem kada su u pitanju njemački turisti. Talijani i naši ljudi odlučit će se više za ribu, serviranu uz domaće “zelenje”, ističe Bogdanić.
Valčić se trudi da što više namirnica bude iz neposredne blizine, pa ribu lovi sam, a sam uzgaja i zelenje te, naravno, radi i svoje vlastito maslinovo ulje. U nastojanju da iskoristi sve blagodati podneblja, Valčić se služi i jednom specifičnom otočnom travom “motar”, koju skuplja zimi, kuha u otopini octa i vode, pa nakon toga skladišti u ulju te servira zajedno sa svojim specijalitetom kuće – marinadom “Lazaret”. U Lazaret treba doći onda kada vam je dosta gradske gužve, urbanih i sofisticiranih mjesta, kada vam je do kupanja, tišine i uživanja na terasi neobavezno odjeveni samo u kupaće. Treba uzeti nešto po preporuci šefa kuhinje, bilo da se radi o špagetima na crno, sa školjkama, tunjevinom ili, pak, dobrom komadu ribe ili mesa. “Zelenjavu” ne preskočiti ni pod razno, posebice domaću rikolu. Obavezno isprobati i slasticu od pečenih smokava te se na kraju ne iznenaditi kada vam za susjednim stolom počnu sami nositi tanjure u kuhinju, jer i to je samo dio “štimunga”. Novinari Zadarskog, doduše, nisu sami pospremili za sobom stol, no uživali su u odličnoj marinadi “Lazaret”, rikoli s krumpirima te Valčić graševini.
Marinada “Lazaret”
(za 4 osobe)
1 crveni luk
1 dcl vinskog ocata
1 dcl vina
1 l ribljeg temeljca
filetirana lokarda ili palamida
2 žličice šećera
grančica ružmarina, sol, papar
Ribu popržiti u brašnu. Na svježem ulju popržiti lisnato isječen luk te na to doliti vinski ocat i vino. Kada ishlapi dodati malo soli, papra i ružmarin te zakuhati dok vino ne ishlapi. S time preliti poprženu ribu te ostaviti da se ohladi.
najnovije
najčitanije
Košarka
Kvalifikacije za EP
Božić i Smith predvodili Sesarovu družinu do važne pobjede kontra Bosne i Hercegovine
Košarka
Službena potvrda
Pep Guardiola produžio ugovor s Manchester Cityjem
Svijet
otkrio putin
Rusija ispalila hipersoničnu raketu na Ukrajinu kao upozorenje Zapadu
Plodovi zemlje i mora
korisni savjeti
Preporučuje se obaviti jesensku gnojidbu tla
Zadar
crpna postaja maestral
Odvodnja uputila javni poziv stanovnicima dviju zadarskih ulica
Županija
SILBA
FOTO Katamaran Jadrolinije udario o obalu Božave
Scena
IRIS PETRAČ
Tko je supruga Novice Petrača? Bivša zadarska novinarka i glasnogovornica Grada Zadra
Crna Kronika
PU ZADARSKA
U Murvici se zapalio automobil u vožnji, vatrogasci intervenirali
Zadar
INFORMIRAJTE SE!
Višnjik objavio važne upute za posjetitelje koncerta Doris Dragović!
Crna Kronika
zloupotreba položaja