Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Politički zaokret

Desetljeće nakon katastrofe u Fukushimi, Japan se zbog krize vraća nuklearnoj energiji

Autor: Hina

16.12.2022. 13:27
Desetljeće nakon katastrofe u Fukushimi, Japan se zbog krize vraća nuklearnoj energiji

Foto: iStockJapan je u petak najavio vraćanje nuklearnoj energiji zbog energetske krize, više od deset godina nakon katastrofe u Fukushimi 2011. koja je primorala Tokio da zaustavi rad većine svojih reaktora.


Japansko javno mnijenje okrenulo se protiv nuklearne energije otkad su snažan potres i cunami izazvali nesreću u nuklearnoj elektrani Fukushima, no raspoloženje se promijenilo zbog skoka rasta troškova energije.


Potresima sklon Japan ranije nije imao planove gradnje novih reaktora, no sad namjerava zamijeniti one koji su izašli iz pogona i produljiti životni vijek drugima, priopćilo je ministarstvo industrije.
Zaokret u energetskoj politici događa se nakon što je premijer Fumio Kishida u kolovozu najavio da će Japan razmotriti razvoj reaktora sljedeće generacije.


Tada je ministarstvu industrije naložio da do kraja godine donese plan proširenja upotrebe nuklearne energije.


Vlade diljem Europe i Azije također produljuju vijek trajanja svojih zastarjelih nuklearki, ponovno pokreću reaktore i brišu prašinu s ranije planiranih projekata, napuštenih nakon katastrofe u Fukushimi.


Japan je prema strateškom energetskom planu koji je vlada odobrila prošle godine imao cilj smanjiti svoju ovisnost o nuklearnoj energiji što je više moguće.


No, novi smjer koji je u petak odobrila stručna skupina pri ministarstvu industrije, omogućit će postojećim nuklearnim reaktorima da rade dulje od trenutnog ograničenja od 60 godina, kao i podržati razvoj novih.


O daljnjim detaljima raspravljat će se u parlamentu sljedeće godine, rekao je dužnosnik ministarstva industrije.


U financijskoj godini zaključno s ožujkom 2021. nuklearna energija činila je 3,9 posto japanske električne energije, a cilj vlade je do 2030. povećati taj udio na čak 22 posto.