Utorak, 6. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Veliki trenutak

Danas konačna odluka o proširenju šengenskog prostora

Autor: Hina

08.12.2022. 07:54
Danas konačna odluka o proširenju šengenskog prostora

Foto: Goran Kovačić/PIXSELLMinistri unutarnjih poslova država članica EU-a i šengenskog prostora u četvrtak odlučuju o proširenju tog prostora bez unutarnjih graničnih kontrola na tri zemlje – Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku.


Na stolu su prijedlozi dviju odluka, jedne o ulasku Hrvatske, a druge o ulasku Bugarske i Rumunjske.


Za odluku je potrebna suglasnost svih zemalja EU-a koje su članice šengena, dok četiri vanjske članice koje su izvan EU-a o tome ne odlučuju.
Na dva pripremna sastanka Odbora stalnih predstavnika (Corepera), prvom održanom 1. prosinca i drugom jučerašnjem nije bilo primjedbi u pogledu hrvatskog članstva.


Hrvatska je sigurna


Vlade onih članica koje za svoja stajališta trebaju dobiti odobrenje svojih parlamenata dobile su zeleno svjetlo za Hrvatsku. I po više diplomatskih izvora Hrvatska je “sigurna”, ali oprez nije naodmet sve dok se odluka ne izglasa.


Za Bugarsku i Rumunjsku, međutim, konsenzus ne postoji. Najveća prepreka je Austrija koja se protiv ulasku obiju zemalja i nema naznaka da bi to stajalište mogla promijeniti.


Nizozemska, pak, podržava ulazak Rumunjske, ali ne i Bugarske.


Češko predsjedništvo EU-om predložilo je u utorak navečer da se Rumunjsku primi u šengenski prostor od 29. listopada sljedeće godine, a da se za Bugarsku do 31. srpnja 2023. odluči o tome ispunjava li šengensku pravnu stečevinu.


Ako bi Vijeće to tada potvrdilo, Bugarska ušla zajedno s Rumunjskom, a ako ne, onda na neki kasniji datum.


U tom bi slučaju Rumunjska morala pripremiti i opremiti svoju granicu s Bugarskom da bude vanjska šengenska granica do ulaska potonje u šengen.


Međutim, ni za taj prijedlog nije bilo konsenzusa i češko je predsjedništvo odlučilo staviti na glasanje prvotni prijedlog da se Bugarsku i Rumunjsku primi istodobno.


U srijedu su u zajedničkom pismu Vijeću EU-a, ministrima unutarnjih poslova, čelnici četiriju najvećih zastupničkih klubova u Europskom parlamentu – pučana, socijaldemokrata, liberala i zelenih – pozvali da se donese pozitivna odluka za ulazak u šengen za sve tri zemlje.