Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

Ravnatelj Civilne zaštite

Damir Trut:" Uslijed jučerašnjeg nevremena, nažalost poginula je jedna osoba"

Autor: Hina

05.02.2023. 22:06
Damir Trut:

Foto: Arhiva ZLRavnatelj Civilne zaštite Damir Trut izvijestio je u nedjelju kako je u nevremenu u subotu smrtno stradala jedna osoba u Vukovarsko-srijemskoj županiji pokušavajući spasiti svoj čamac i pri tome se utopila, a ozlijeđeno je pet osoba, dvije u Zagrebu te po jedna u Osijeku, Bjelovaru i Splitu.


U izjavi za RTL rekao je da su u Centru 112 imali oko 3000 poziva i koordinirali djelatnike komunalne službe, elektrodistribucije, vatrogasce i druge službe koje su izlazile na teren, radi raščišćavanja srušenog drveća i sanacije oštećenih vodova elektromreže.  Trut je rekao kako inače u 24 sata imaju oko 1000 do 1200 poziva, a sada su imali oko 1000 poziva samo do podneva zbog elementarne nepogode.


U početku najviše je poziva bilo u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, a kasnije i u Osječko-baranjskoj županiji te predvečer i u noćnim satima u priobalnom dijelu Splitsko-dalmatinske  županije, dodao je.
Situacija se pomalo smiruje, smirivat će se, ali i dalje se očekuje snažni vjetrovi u nekim trenutcima na nekom prostoru, poglavito u podvelebitskom i podbiokovskom dijelu gdje mogu biti i olujne snage.  Svi oni koji kreću na put ili se već kreću neka pripaze kad su najveći udari vjetra ili da ne kreću na put ili izbjegavaju ta područja, poručio je ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut.


Olujni udari vjetra ovoga vikenda u Hrvatskoj prouzročili su veliku materijalnu štetu. Vjetar je rušio stabla, otkidao crjepove i dijelove fasada sa zgrada. Oštećeni su automobili, ustanove i privatne kuće. Najjači udari vjetra zabilježeni su jučer u Splitu – 153 kilometra na sat. Crveno upozorenje bilo je izdano i danas za dalmatinsko područje i Velebitski kanal. Većina kvarova na elektroenergetskim sustavima je otklonjena, a dio se otklanja i danas.