Nedjelja, 10. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

NESRETNA SUDBINA

Četiri desetljeća prošla su od bilajske tragedije čiji je epilog bilo 26 mrtvih

Autor: Marin Smolčić

28.09.2023. 19:21
Četiri desetljeća prošla su od bilajske tragedije čiji je epilog bilo 26 mrtvih

Foto: Marin SmolčićU samo svitanje 28. rujna 1983. godine na neoznačenom pružnom prijelazu u Bilaju  pored Gospića školski autobus prevozio je srednjoškolce i radnike za Gospić. Bio je ponedjeljak, početak novog radnog i školskog tjedna. U srazu s vlakom poginulo je 26 mladih ljudi, najviše  cvijet mladosti sela BilaJ, Barlete, Mogorić i Vrebac. Mnogi su ostali doživotni invalidi. Od tada je prošlo 40 godina, ali su se poginulima danas  poklonili brojni rođaci, prijatelji i vršnjaci.


Sjećanja rođaka poginulih  i preživjelih  ne blijede i danas ih se mnoštvo okupilo kako iskazali svoj pijetet prema poginuloj mladosti. Kod spomen obilježja nazvanog „Krug života“ na samom pružnom prijelazu Bilaj održana je komemoracija za žrtve ove tragedije. Vijence su položili predstavnici Ličko-senjske županije i Grada Gospića, dok su svijeće zapalili mnogi rođaci i prijatelji poginulih. Riječi molitve predvodio je pater Đani Kordić, bilajski župnik.


Zbog spleta okolnosti za nesreću je bio okrivljen vozač autobusa, ali je i on naknadno oslobođen krivnje. Krivo je bilo maglovito jutro i nesretna sudbina koja je oduzela toliku mladost u djeliću sekunde.