Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Čak devet klapa iz Zadarske županije zapjevat će na Omišu

13.05.2018. 10:18
Čak devet klapa iz Zadarske županije zapjevat će na Omišu


"Klapa je krug, a središte mu je u Omišu" – rekao je davno poznati hrvatski pjesnik i akademik Jakša Fiamengo, a nastup na tom prestižnom Festivalu najbolja je i najveća potvrda vrijednosti svake klape.
Na ovogodišnjem Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu nastupit će do sada najveći broj zadarskih klapa, njih čak devet.  
Naime, nakon niza održanih, zahtjevnih audicija tijekom ožujka i travnja u Splitu, Zadru, Šibeniku, Zagrebu, Delnicama, Rijeci, Čapljini i Omišu, Direkcija Festivala donijela je odluku o klapama sudionicama 52. FDK Omiš ove godine.
Tako će u programu ukupno 12 natjecateljskih i revijalnih večeri u šest različitih kategorija, nastupiti ukupno 73 muške, ženske i mješovite klape, od čega dakle, čak devet dolazi s područja Zadarske županije.
U konkurenciji muških klapa nažalost, nema pobjednika Festivala iz 2014. godine – klape Kožino, ali su zato među 17 najboljih Munita iz Zadra i Težaci iz Paljuva. U ženskoj konkurenciji finalnu večer izborile su čak četiri klape. 
Riječ je o klapi Preženca iz Zadra, Kandelora iz Zemunika Donjeg, Karmel iz Turanja i klapi Peružini s otoka Paga. U večeri mješovitih klapa nastupit će Maraška, a u večeri debitanata Idro. Za večer izvornih napjeva prijavili su se Maraška, Muraj i Težaci, dok će u autorskoj večeri Mojmira Čačije pjevati Munita i Preženca.
– Nije bilo lako donijeti odluku jer su zbog velikog broja prijavljenih klapa neke morale otpasti. Prema procjeni ocjenjivača odabrane su klape koje su se na audicijama pokazale spremnije. Hvala svim klapama koje su se prijavile za sudjelovanje na omiškom Festivalu, čestitke klapama koje su izborile pravo nastupa, a svima puno uspjeha i sreće u daljnjem radu i promociji naše kulturne baštine – poručili su iz direkcije Festivala dalmatinskih klapa u Omišu.