Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Loša vijest

Broj zaposlenih u industriji u Hrvatskoj prošli je mjesec dodatno pao

Autor: Hina

02.11.2023. 10:05
Broj zaposlenih u industriji u Hrvatskoj prošli je mjesec dodatno pao

Foto: Ivica Galovic/PIXSELLU domaćoj inudstriji u ovogodišnjem rujnu bilo je zaposleno 0,3 posto manje ljudi nego u kolovozu te za 2,1 posto manje nego u rujnu 2022., pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti (NKD), broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji je na mjesečnoj razini pao za 0,2 posto, opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom također za 0,2 posto, dok je u rudarstvu i vađenju pao za 0,6 posto.


U sklopu prerađivačke industrije najviše je pao broj zaposlenih u proizvodnji pića, za 5,2 posto te proizvodnji kože i srodnih proizvoda, za dva posto.


Istodobno je broj zaposlenih najviše porastao u proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda za 5,2 posto te proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava i proizvodnji namještaja, za po 1,7 posto.
Na godišnjoj razini, u rujnu prema istom mjesecu lani, broj zaposlenih u rudarstvu i vađenju je pao za 2,6 posto, u prerađivačkoj industriji za 2,1 posto te u u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom također za 2,1 posto.


U sklopu prerađivačke industrije na godišnjoj je razini najviše pao broj zaposlenih u proizvodnji namještaja, za 8,4 posto te proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda i proizvodnji kože i srodnih proizvoda, za po 7,1 posto.


Najveći rast broja zaposlenih na godišnjoj razini statistika registrira u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 11,4 posto te u proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, za 7,9 posto.


Broj zaposlenih u industriji u prvih devet mjeseci ove godine prema istom razdoblju 2022. pao je za jedan posto. Ukupna proizvodnost rada u industriji od siječnja do rujna 2023. u usporedbi s istim razdobljem 2022. veća je za 0,3 posto.