Subota, 2. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Loše vijesti

Broj mrtvih premašio 30.000, još uvijek se izvlače preživjeli

Autor: Hina

12.02.2023. 18:05
Broj mrtvih premašio 30.000, još uvijek se izvlače preživjeli

Foto: ReutersBroj mrtvih u katastrofalnom potresu koji je u ponedjeljak pogodio Tursku i Siriju popeo se u nedjelju na 33.179, pokazali su najnoviji podaci, dok spasilačke službe još uvijek uspijevaju izvući poneku preživjelu osobu iz ruševina.


U potresu magnitude 7,8 poginulo je 29.605 ljudi na jugu Turske, objavio je u nedjelju Afad, turska agencija za katastrofe, dok su vlasti u Siriji zabilježile 3574 mrtvih.


Po UN-u broj mrtvih mogao bi se i udvostručiti.
Potres u ponedjeljak sravnio je sa zemljom niz naselja i gradova u dijelovima Turske i Sirije. Iako vrijeme za pronalaženje preživjelih istječe, spasilačke ekipe još uvijek uspijevaju izvući žive ljude.


Među preživjelima koji su u nedjelju, šest dana nakon potresa, izvučeni iz ruševina u pokrajini Hatay su otac i kći, jedno malo dijete i desetogodišnja djevojčica.


U središnjem dijelu Hataya, muškarac i njegova petogodišnja kći Emira spašeni su živi iz uništene zgrade. Video snimka koju su objavile vlasti u Kocaeliju prikazuje spasioce kako razgovaraju s njima dok su još bili pod ruševinama.


Spasioci su, također u Hatayu, izvukli iz ruševina malo dijete. Snimka koju je objavilo tursko ministarstvo zdravstva prikazuje dijete koje tiho leži na nosilima, prekriveno prašinom i s puno ogrebotina.


Video snimka koju su objavile istanbulske gradske vlasti prikazuje i spasioce u Hatayju koji izvlače 10-ogodišnju djevojčicu kroz rupu u podu oštećene zgrade, a potom je stavljaju na nosila.


Djevojčica Cudi bila je pod ruševinama 147 sati, objavile su vlasti u Istanbulu.


Osamdesetosmogodišnju ženu spasili su iz ruševina u turskom gradu Kirikhanu njemački i turski spasioci kasno u subotu.


Žena je bila slaba, ali pri svijesti i prevezena je u bolnicu zbog lomova kostiju, rekla je Katharina Garrecht, glasnogovornica njemačke agencije za spašavanje.


Oko 180 kilometara sjeverno od Hataya, u gradu Kahramanmarasu, zatrpani 27-ogodišnji Muhammed Habib recitirao je Kuran spasiocima tijekom 10-osatne akcije izvlačenja.


Na snimci objavljenoj na društvenim mrežama vidi se Habib kako maše šakom u zrak vičući “Bog je najveći”, uz klicanje spasilaca koji su ga na kraju uz pomoć stroja izvukli iz ruševina.