Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Rishi Sunak

Britanskom premijeru "pukao film"- najavio zakon kojim se želi staviti štrajkove na minimalnu razinu

Autor: Hina

05.01.2023. 08:17
Britanskom premijeru

Foto: ReutersBritanski premijer Rishi Sunak u četvrtak će najaviti zakon o provođenju “minimalne razine usluga”, kojem je cilj suzbijanje štrajkova, izvijestio je The Times kasno u srijedu.


Zakon će obuhvaćati šest sektora, uključujući zdravstvo, željeznicu, obrazovanje, protupožarnu i graničnu sigurnost, a zahtijevat će da dio članova sindikata tijekom štrajkova nastavi raditi kako bi se zadržala “minimalna razina” usluge.


Uslijed naglo rastuće inflacije i dugogodišnje stagnacije rasta radničkih plaća, Britanija se ove zime suočava s valom industrijskih akcija i štrajkova koji paraliziraju razne sektore, uključujući željezničku mrežu i zdravstveni sektor, piše Reuters.
Štrajkovi bi se smatrali nezakonitima ukoliko sindikati odbiju pružiti “minimalnu razinu usluge”, citirale su novine vladin izvor.


Prema vladinim planovima za ograničavanje prava na štrajk, poslodavci će moći tužiti sindikate i otpuštati osoblje, dodaje se.


Premijerov ured nije trenutno odgovorio na zahtjev Reutersa za komentar.


Najavljujući planove za uvođenje zakona protiv štrajkova, Sunak je u prošlomjesečnom razgovoru za Daily Mail rekao da će taj potez zaštititi živote ljudi i minimalizirati poremećaje u njihovim životima.