Četvrtak, 22. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

PODACI STATISTIČKOG UREDA

Britanska vlada intenzivirala zaduživanje u fiskalnoj 2022./23.

Autor: Hina

25.04.2023. 15:43
Britanska vlada intenzivirala zaduživanje u fiskalnoj 2022./23.

Foto: ReutersZaduživanje britanske vlade skočilo je za više od 18 milijardi funti (22,5 milijardi dolara) u fiskalnoj godini zaključno s ožujkom 2023., zahvaljujući vrtoglavo visokim troškovima potpore računima za energiju i sve većih kamata na dug, pokazuju u utorak podaci statističkog ureda.


Britanski statistički ured ONS objavio je da se javni sektor zadužio za 139,2 milijarde funti u prošloj financijskoj godini, što je četvrti najveći iznos od početka vođenja evidencije tih podataka, te za 18,1 milijardu funta veći nego u fiskalnoj 2021./22., prema službenim podacima.


Iznos je ipak manji od 152,4 milijarde funti, koliko je prošli mjesec bio predvidio britanski fiskalni supervizor. U proteklih šest mjeseci vlada je izdvojila 41,2 milijarde funti za pomoć kućanstvima i tvrtkama kod podmirenja troškova energije.


“Ne može se dovijeka zaduživati”
Vrtoglavo visoka inflacija povećala je i isplate kamata na dug javnog sektora na 106,6 milijardi funti, što je 47 posto više nego prethodne godine. Ministar financija Jeremy Hunt rekao je da je vlada s pravom trošila na potpore za plaćanje računa za energiju u krizi troškova života, ali je upozorio da se Velika Britanija “ne može dovijeka zaduživati”.


“Ove brojke odražavaju neizbježne posljedice posuđivanja vrtoglavih iznosa za pomoć obiteljima i tvrtkama u pandemiji i u Putinovoj energetskoj krizi”, kazao je ministar, aludirajući na ruskog predsjednika Vladimira Putina. Intenzivirali smo napore kako bismo poduprli britansko gospodarstvo suočeno s dva globalna šoka, ali ne možemo se dovijeka zaduživati, dodao je.


“Sada imamo jasan plan za smanjenje duga, što će smanjiti financijski pritisak koji prenosimo na našu djecu i unuke”, poručio je ministar financija. Brojke ONS-a pokazale su da je zaduživanje države prošlog mjeseca dosegnulo 21,5 milijardi funti, što je za 16,3 milijarde funti više nego prije godinu dana i drugo najveće zaduživanje zabilježeno u mjesecu ožujku, zahvaljujući isplatama potpora za račune za energiju. Većina ekonomista predviđala je zaduživanje od 22,8 milijardi funti u ožujku.