Nedjelja, 25. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Spektakl

Britanija spremna za krunidbu, u Londunu se očekuju mnogi državnici

Autor: Portal Novi list

06.05.2023. 07:38
Britanija spremna za krunidbu, u Londunu se očekuju mnogi državnici

Foto: ReutersBritanci kraljevsku krunidbu nisu imali punih 70 godina pa tako cijela zemlja sa zanimanjem očekuje krunidbu Charlesa III. koja će se danas dopodne održati u Westminsterskoj opatiji u Londonu i bit će, prema pisanju britanskih medija, najveličanstvenija ikad. Posljednji ovakav događaj bio je daleke 1953. kada je za kraljicu okrunjena njegova majka Elizabeta II. Koliko je to bilo davno, pokazuje i činjenica da je u tom trenutku premijer Velike Britanije bio nitko drugi do Winston Churchill. On se nekoliko godina ranije vratio na vlast sa svojim Torijevcima nakon što je doživio šokantan izborni poraz 1945. nakon završetka Drugog svjetskog rata. U trenutku krunidbe Elizabeta je imala samo 25 godina, a ovaj je događaj bio prvi u povijesti koji je izravno prenosila britanska državna televizija BBC. U Westminsterskoj je opatiji tada bilo čak 8.000 uzvanika. Ona je na prijestolju naslijedila svog oca Georgea VI. I on i njegova kći, a sada i njegov unuk Charles, nikad ne bi ni bili okrunjeni da nije bilo jedne razvedene Amerikanke. Ne, njezino ime nije Meghan Merkle već Wallis Simpson.


Naime, u siječnju 1936. umire kralj George V., a nasljeđuje ga njegov najstariji sin Edward VIII. Neoženjen je, ali je u vezi s razvedenom gospođom Simpson. Međutim, ona je kao takva u to vrijeme bila neprikladna da bude kraljeva žena pa Edward VIII. bira nju, a ne krunu, odnosno abdicira u prosincu 1936. Njegova krunidba trebala je biti u svibnju 1937. Tada je i održana, samo što nije krunjen Edward VIII. već njegov mlađi brat George VI., Elizabetin tata i Charlesov djed. Zbog Edwardove abdikacije, proizvođači memorabilija imali su milijunske gubitke jer su na suvenirima bile njegove slike, a na kraju je krunjen njegov mlađi brat. O Georgu VI. snimljen je igrani film »Kraljev govor«. On je naime mucao, ali je upornim vježbanjem ipak uspio održati važan govor na radiju nakon što je Velika Britanija u rujnu 1939. objavila rat Njemačkoj.


Charles će na krunidbi nositi istu krunu koju je prije 70 godina nosila njegova majka. Ona datira iz 17. stoljeća i čuva se u londonskom Toweru, a njezina je vrijednost neprocjenjiva. Ali nakon što Charles III. bude napuštao Westminstersku opatiju, na glavi neće imati ovu, već jednu drugu krunu. Riječ je o Carskoj državnoj kruni koja je prvi put upotrijebljena 1937. godine na krunidbi Georgea VI.
Zanimljivo je i kako je prošao Charles I. Njega je parlament 29. siječnja 1649. osudio na smrt, nakon čega mu je u dvorcu Whitehall bila javno odrubljena glava, a Engleska postala republika. Međutim, 1660. dolazi do povratka monarhije i kralj postaje njegov sin Charles II. za koga povijest kaže da je znao uživati u svemu što život može pružiti.


Eh, da. Meghan i Harry. Ona neće doći, ali on hoće. Bit će to njegov prvi susret s ostatkom obitelji o kojima nije baš lijepo pričao u svojim intervjuima i u svojoj autobiografiji »Rezerva«. Bila je pozvana i Meghan, ali je ona svoj poziv otklonila pa će cijeli spektakl odgledati u njihovoj vili u Kaliforniji zajedno s njihove dvoje djece, princom Archiem i princezom Lilibet. Prvi u redu da naslijedi Charlesa III. je njegov sin William, te njegovo troje djece. Harry je peti, a zatim slijede Archie i Lilibet.


Milanović britanskom kralju poželio dug život i vladavinu


Predsjednik Republike Zoran Milanović neće danas prisustvovati krunidbi Charlesa III. jer se pokvario službeni zrakoplov u državnom vlasništvu kojim je trebao putovati u London.


– Crko maršal. Pokvario se avion. To se često događa. Ne mogu blokirati cijeli tjedan s obzirom na to da je to ipak trebao biti jedan protokolarni revijalni posjet u kojem sjediš pet sati na jednom mjestu, rekao je Milanović.


Novom britanskom kralju poželio je dug život i da vlada koliko i njegova majka. Hrvatska će ipak imati službenog izaslanika na krunidbi Charlesa III., bit će to ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman.


Češki predsjednik redovnom linijom


I dok Zoran Milanović nije htio otići jer se pokvario službeni avion, češki predsjednik u London je otišao – redovnom linijom.


Svoje putovanje na krunidbu u pratnji supruge je objavio na društvenim mrežama.