Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Visoki predstavnik EU-a

Borrell u Kijevu: EU će povećati vojnu pomoć Ukrajini

Autor: Hina

01.10.2023. 20:33
Borrell u Kijevu: EU će povećati vojnu pomoć Ukrajini

Foto: ReutersVisoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell rekao je u nedjelju da će Unija povećati vojnu pomoć Ukrajini, nakon što je američki Kongres kasno u subotu usvojio zakon o privremenom financiranju u kojem nije bilo riječi o pomoći Ukrajini. Borrell je rekao na konferenciji za medije tijekom posjeta Kijevu da je tijekom “egzistencijalne prijetnje Europi”, EU želi povećati vojnu pomoć Ukrajini. On je to izjavio nakon svoga prvog sastanka s ukrajinskim ministrom obrane Rustemov Umerovim, koji je imenovan prošli mjesec.


“Pričekajmo da vidimo što će se dogoditi u SAD-u, no s naše strane, nastavit ćemo podupirati i povećati našu podršku”, rekao je Borrell, kad je upitan o glasovanju u Washingtonu. “Ukrajinci se bore sa svom svojom hrabrošću i kapacitetima”, rekao je. Ako EU želi da budu uspješniji, dodao je, “moramo im dati bolje oružje, i veće.”


U priopćenju objavljenom na X-u, Borrell je rekao da se Unija priprema za “dugotrajne sigurnosne obveze prema Ukrajini”. Rekao je na konferenciji za medije da se nada da će zemlje članice postići odluku o povećanju pomoći “prije kraja godine”.
Umerov, kojeg je imenovao predsjednik Zelenskij, a kojeg je parlament odobrio 6. rujna, zahvalio je Borrellu na X-u za “kontinuiranu podršku” te je rekao da je “sastanak bio polazišna točka za sjajnu suradnju.”


Dodao je da je njihov razgovor o EU vojnoj pomoći pokrio “topništvo & streljivo, zračnu obranu, EW (elektroničko ratovanje), dugoročne programe pomoći, obuku, industriju lokalizirane obrane” u Ukrajini.


Ovaj tjedan je Europska obrambena agencija rekla da je sedam EU zemalja naručilo streljivo kako bi Ukrajina hitno dobila topničke granate i nadopunila potrošene zalihe zapada.