Četvrtak, 7. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

VISOKI PREDSTAVNIK EU

Borrell osudio napad na kosovske policajce

Autor: Hina

24.09.2023. 16:56
Borrell osudio napad na kosovske policajce

Foto: ReutersVisoki predstavnik EU za vanjske poslove, Josep Borrell, osudio je napad na policiju na Kosovu u nedjelju u kojem je jedan policajac ubijen, a jedan ozlijeđen.


“Najoštrije osuđujem užasan napad naoružane skupine na pripadnike kosovske policije”, rekao je Borrell u priopćenju.


“Potrebno je utvrditi sve činjenice o napadu. Odgovorni počinitelji moraju biti izvedeni pred lice pravde”, rekao je.
“Više nedužnih života je u opasnosti zbog neprijateljstava koja su u tijeku u okolici samostana Banjska. Ti napadi moraju odmah prestati.”


Kosovski premijer Albin Kurti rekao je kako je najmanje trideset naoružanih napadača okruženo u blizini Banjske, na sjeveru Kosova. Policija ih je pozvala na predaju.


Naglasio je da se skupina nalazi u i oko manastira u selu Banjska gdje je ranije u nedjelju napadnuta policijska ophodnja.


Srpska pravoslavna crkva potvrdila je da su napadači upali u manastir.


Misija EU-a, EULEX, u kontaktu je s kosovskim vlastima i KFOR-om, rekao je Borrell ponovno uputivši pozive EU-a i država članica na deeskalaciju na sjeveru Kosova, koji je većinom naseljen etničkim Srbima.


KFOR je priopćio da nastavlja pozorno pratiti situaciju u Banjskoj, te da su njegovi vojnici na tom području i da su spremnni odgovoriti ako bude potrebno.


Jedan kosovski policajac je ubijen, a drugi je ozlijeđen u pucnjavi u selu Banjska na sjeveru Kosova rano ujutro u nedjelju.


Kosovska policija je izvijestila da je ubila jednog od napadača u Banjskoj ne navodeći detalje.