Nedjelja, 10. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Parlament BiH

Borjana Krišto nova predsjednica Vijeća ministara

Autor: Hina

25.01.2023. 16:57
Borjana Krišto nova predsjednica Vijeća ministara

Foto: Dejan Rakita/PixsellZastupnički dom Parlamenta BiH potvrdio je u srijedu novi saziv Vijeća ministara BiH kojemu će na čelu biti predsjedateljica Borjana Krišto iz HDZ-a BiH.


Od okončanja rata u BiH i potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma iz 1995. nikada tako brzo nakon izbora nije izabran novi saziv Vijeća ministara. Za njega je na današnjoj izvanrednoj sjednici glasalo 23 od 42 zastupnika u državnome, Zastupničkom domu Parlamenta BiH. Zastupnici su potvrdili devet novih ministara i deset zamjenika.


Ranije je za predsjedateljicu Vijeća ministara BiH izabrana Borjana Krišto iz HDZ-a BiH. Uz dužnosnike ove stranke vladajuću koaliciju na državnoj razini čine predstavnici koalicije okupljene oko vodeće srpske stranke SNSD-a Milorada Dodika, te ‘osmorke’, koju čine probošnjačke i građanske stranke.
U novome sazivu hrvatsku kvotu čine još ministrica civilnih poslova Dubravka Bošnjak, a resor pravosuđa vodi Davor Bunoza.


Potpredsjednik Vijeća ministara i ministar financija i riznice iz reda srpskih stranaka je Zoran Tegeltija, koji je u prethodnom sazivu bio predsjedatelj ovoga tijela. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je Staša Košarac, a sigurnosti Nenad Nešić.  Dogovorom Dodikova SNSD-a i probošnjačke osmorke jedan ministar s područja Republike Srpske je Sevlid Hurtić, koji će biti na čelu resora ljudskih prava i izbjeglica.


Iz redova ‘osmorke’ čelnik Naroda i pravde Elmedin Konaković bit će ministar vanjskih poslova, SDP-ov Zukan Helez je ministar obrane i potpredsjednik Vijeća ministara iz reda Bošnjaka, a predsjednik Naše stranke Edin Forto je ministar prometa i veza. Prvotno je bilo predloženo da Konaković bude zamjenik predsjedatelja, a onda je na sjednici predloženo da to bude Helez.


Iz nekoliko srpskih i bošnjačkih stranaka koje su u oporbi oštro su kritizirali prijedlog koalicije i imena predloženih ministara. Najoštriji je bio zastupnik vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Šemsudin Mehmedović,  koji je probošnjačke stranke unaprijed osudio za izdaju interesa Bošnjaka i BiH u interesu Srbije i  Hrvatske.


“Ovdje se ostvaruju ratni ciljevi Srbije i Hrvatske. Oživljavaju politike kojima je presuđeno i koje su Daytonskim mirovnim sporazumom trebala biti ugašene”, rekao je. Optužio je zamjenika pomoćnika američkog državnoj tajnika Gabriela Escobara da radi protivno interesima Bošnjaka i BiH.


Zlatan Begić, zastupnik Demokratske fronte Željka Komšića, optužio je pak američkog veleposlanika u BiH Michaela Murphya da radi pritiske na ovu stranku kako bi grupaciji stranaka ‘osmorke’, koju predvodi SDP BiH, dali jednoga izaslanika u bošnjačkome klubu Doma naroda Federacije BiH kako bi uspostavili vlast bez SDA.


Čelnici političkih stranaka koje čine novu vladajuću koaliciju na razini države ranije su potpisali programski dokument o radu koji se temelji na provedbi niza reformi povezanih s europskim integracijama, što uključuje i izmjenu Izbornoga zakona i ustava zemlje. U prijašnjim mandatima uspostava vlasti znala se produžiti čak i na godinu i pol dana.


Novo Vijeće ministara izabrano je na temelju rezultata općih izbora održanih u listopadu prošle godine. U vlasti na državnoj razini neće biti vodeća bošnjačka stranka, Stranka demokratske akcije (SDA), koja je ranije, od okončanja rata 1995. samo jednom bila u oporbi (u razdoblju 2000-2002.).