Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

RASPRAVA O OPTUŽNICI

Bivša državna tajnica i kninska kraljica danas izlazi pred optužno vijeće

Autor: Hina

27.04.2023. 13:16
Bivša državna tajnica i kninska kraljica danas izlazi pred optužno vijeće

Foto: Foto Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Bivša državna tajnica u ministarstvu uprave i kninska gradonačelnika Josipa Čulina, do nedavnog razvoda poznata po prezimenu Rimac, u četvrtak će doći pred optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda koje će raspravljati o optužnici za sređivanje državnih ispita i nezakonito zapošljavanje.
Njena odvjetnica Lidija Horvat potvrdila je da će bivša političarka, koja je prezime promijenila nakon nedavnog razvoda, doći pred optužno vijeće koje po slovu zakona može zasjedati i bez nazočnost optuženika. Sudsko optužno vijeće u konačnici optužnicu može potvrditi, odbaciti ili vratiti tužiteljstvu na doradu.


Riječ je o optužbama iz prve optužnice koju je Uskok u veljači prošle godine podignuo protiv Rimac, a kojom je bilo obuhvaćeno 26 osoba, među njima i bivša ministrica EU fondova Gabrijela Žalac osumnjičena da je preko stranačke kolegice bratu sređivala polaganje državnog ispita.


Dio optuženih u međuvremenu se nagodio s tužiteljstvom te su sporazumno osuđeni prije početka suđenja nakon što su priznali optužbe za sređivanje državnih stručnih ispita, namještanje natječaja za posao i nezakonito zapošljavanje.
U lipnju prošle godine nakon nagodbe s tužiteljstvom sporazumno su na blaže kazne osuđeni bivši glavni tajnik Ministarstva zdravstva Velibor Drakulić, bivši šef Carinske uprave Hrvoje Čović, bivši načelnik Policijske akademije Dubravko Novak i nekadašnja zamjenica predstojnice Ureda državne uprave u Šibensko-kninskoj županiji Editi Grubišić.


Drakulić, Čović i Novak su priznali kako su od Josipe Rimac tražili da im pomogne srediti polaganje ispita za njihove rođake i bliske osobe. Novak je priznao da je pomogao u sređivanju ispita za sina šefa njegovog osiguranja Domagoju Slovincu, Čović svom bratu Mati Čoviću, a Drakulić načelniku Sektora za financijske poslove u Ministarstvu zdravstva Domagoju Dodigu.


Sva trojica su, stoji u presudi, zvali Rimac kako bi intervenirala pri polaganju ispita, a koja je zvala nekadašnju načelnicu u Ministarstvu uprave Tereziju Marić koja je ujedno bila i ispitivač u državnim ispitnim komisijama.


Bivša državna tajnica i nekadašnja kninska gradonačelnica osumnjičena je zbog korupcije i u aferi Vjetroelektrane. U rujnu 2020. izašla je iz istražnog zatvora u Remetincu gdje je nakon uhićenja zbog sumnji u korupciju provela četiri mjeseca.


Zbog poruka koje su istražitelj pronašli u njenom mobitelu proizašlo je još nekoliko afera, među ostalim i ona u kojoj se spominje osoba inicijala A. P. a Ured europskog tužitelja podigao je još jednu optužnicu protiv bivše HDZ-ove ministrice Žalac, ovoga puta zbog trošenja europskog novca.