Nedjelja, 24. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Susret za novinare

Biskup mons. Zdenko Križić: Uloga medija danas je neprocjenjiva!

28.01.2023. 11:55
Biskup mons. Zdenko Križić: Uloga medija danas je neprocjenjiva!

Foto: Marin SmolčićS ciljem još kvalitetnije komunikacije između Gospićko-senjske biskupije i medija s šireg područja predsjednik biskupijskog  Odbora za medije preč. Mišel Grgurić organizirao je susret za novinare održan u velikoj dvorani Gospićko-senjske biskupije. U uvodnom  dijelu ovog medijsko-crkvenog okupljanja Grgurić se zahvalio na vrlo korektnoj suradnji koju Gospićko-senjska biskupija već dulji niz godina ima sa svim tiskovnim i elektroničkim medijima. Gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić zahvalio se novinarima i medijima na „tako važnom poslu u svim vremenima“.


– Medije  danas jedni nazivaju petom silom, drugi sivom eminencijom, a treći slugama vlasti. Medijsko djelovanje je vrlo osjetljivo, posebno u našem društvu koje je izašlo iz jednog sistema gdje nije bilo medijske slobode. Nekada su mediji morali izvještavati na način kako to odgovara vlasti. To je još uvijek prisutno u državama gdje nema demokracije i medijskih sloboda. Neki režimi i danas nadziru medije, svjesni kolika je njihova snaga. Kada negdje izbijaju revolucije najprije se osvajaju medijske kuće jer mediji stvaraju javno mnijenje. 

Velika je i odgovornost medijskih djelatnika da izvješćuju objektivno. Nije uvijek ni to lako. Nekim medijima je uvijek stalo iznijeti neke senzacionalističke vijesti i teme. Da bi povećali gledanost ili čitanost. Takav način rada uvijek završi u „novinarskom žutilu“, prije ili kasnije. Kada govorimo o odgovornosti medija treba reći da svi znamo koliko je teško nekoga staviti na „stup srama“. Makar takav čovjek bio potpuno nedužan nikada se neće sasvim oprati crne mrlje sa sebe.


U novinarskom i uredničkom smislu potrebna je i velika hrabrost. Znamo da mediji nekada prvi dopru do informacija o nekakvim nečasnim radnjama. Prije nego li to učini  Policija i DORH. Da nema medija mnoge bi stvari bile zataškane, „prošle bi ispod radara“. Zato je uloga medija neprocjenjiva, ustvrdio je biskup mons. Zdenko Križić


Na temu „Komunikacija, mediji, Crkva“ predavanje je održao  preč. dr. Krunoslav Novak, generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije, inače profesor na Odjelu za komunikologiju.