Nedjelja, 28. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Bio siromašniji ili bogatiji – glavno da ručka ima

Autor: Ivana Burica

01.09.2012. 22:00
Bio siromašniji ili bogatiji – glavno da ručka ima

Foto: Vedran SITNICA



Korisnici su disciplinirani i nemamo s njima nekih neugodnosti. Naravno, ne sviđa se svima svaki meni, ali, nažalost, birati se ne može. Imamo jedan dnevni, plus dijetalni meni, rekla je voditeljica Pučke kuhinje Zdenka Cvitkušić


Slikajte Sanadera  i Turudića, a ne sirotinju, pomalo su nervozno korisnici  Caritasove Pučke kuhinje  “Sv. Vinko Paulski” odgovorili  na pitanje možemo li ih fotografirati dok su čekali red  za dnevni obrok. 
Razočarani i umorni od  svega, nisu imali ni volje niti  strpljenja s medijima dijeliti  svoje teške priče. Posve razumljivo.
Izgubio posao pa došao u  Pučku
Ipak, nakon početnog oklijevanja prilazi nam D. M.,  pedesetogodišnjak živih, plavih očiju.
– Prije desetak godina sam  izgubio posao i od tada sam  svakodnevno ovdje. A, što ću.  Zdravlje mi je narušeno pa  više nisam bio sposoban za  rad. Sam sam i nije mi lako.  Pučka kuhinja svakako mi  olakšava život. Sreća je da  postoji. Ipak, čini mi se da je  hrana prije bila bolja. Bilo je  više izbora. Izgleda da je i tu  kriza učinila svoje, kaže naš  sugovornik.
Voljna za razgovor pa i za  fotografiranje bila je Nevenka  Vukić.
– Neka me slikaju. Ja se  volim slikati, ponosno odgovara korisnicima koji su je  pokušali odgovoriti od razgovora s nama.
– Do prije dvije godine sam  radila u cafe baru Toni, a onda  sam dobila otkaz. Teško mi je  jer sam sama i ovisim o 500  kuna socijalne pomoći. Ali  opet, dobro je da sam tu.  Imam topli obrok, a i društo  nađem, govori Nevenka te  optimistično zaključuje:
– Neka, samo vi objavite  moju sliku! Ljudi će me vidjeti, a netko će se možda smilovati i zaposliti me!
Iako možda nema neke raskoši u izboru jela, u kuhinji  se, ističe voditeljica Pučke  kuhinje Zdenka Cvitkušić,  zaista dobro kuha.
– Svaki je dan na meniju  meso, a petkom riba. Naše  djelatnice uvijek spravljaju  ukusna jela. Imamo uvijek i  prilog, a ponekad, kad stignu  donacije, na meniju znaju biti  voćni jogurti, razno voće ili  slastice, kaže Cvitkušić koja  se požalila da je povrće ovog  ljeta izuzetno skupo.
– Kilogram blitve je 10 kuna, a kilogram krumpira oko  četiri kune. Nama treba 60  kilograma blitve i 60 kilograma krumpira. I to je samo  prilog pa računajte onda koliko je to, navodi voditeljica  Pučke kuhinje te dodaje da i  unatoč poteškoćama ipak sve  ide prema nekom svom planu. I što je najvažnije, iako je  nekad siromašniji, ručak se  svakodnevno pripremi. Ni  korisnici, kaže, ne stvaraju  probleme.
Očekuje se rast broja  korisnika
– Disciplinirani su i nemamo s njima nekih neugodnosti. Naravno, ne sviđa se  svima svaki meni, ali, nažalost, birati se ne može. Imamo  jedan dnevni, plus dijetalni  meni, rekla je Cvitkušić.
Kako nas informira ravnatelj Caritasa Zadarske nadbiskupije don Ivica Jurišić,  Pučka kuhinja svakodnevno  skrbi o oko 230 do 260 najpotrebitijih Zadrana.
Benkovački pak ogranak  skrbi o oko 100 korisnika.
– Broj korisnika u Zadru se  ustalio na oko 250 – plus minus petnaest do dvadeset.  Veći porast korisnika imali  smo prošle godine kad je  došlo tridesetak novih. No s  obzirom na gospodarsku situaciju, ne bismo se iznenadili da broj korisnika ponovno poraste, kaže don Ivica  Jurišić koji navodi da kuhinja  ima kapacitet spravljanja 400  obroka.  
Pučku kuhinju u većem dijelu financira Grad Zadar koji  je u ovogodišnjem proračunu  za kuhinju osigurao 580.000  kuna. Dio novca daje i Zadarska nadbiskupija, a i donatori svakako igraju veliku  ulogu.
– Kruh gotovo da se i ne  mora kupovati. Dobivamo ga  od trgovačkih centara. Posebice zimi kad ostanu veće količine neprodanog kruha. Moram izdvojiti Lidl koji nas je u  dva navrata obradovao zaista  obilnim donacijama. Također  su nam puno pomogli i poljoprivrednici s benkovačkog  područja koji su nosili svoje  povrće, a ponekad i voće.  Imali smo nekoliko velikih  donacija lubenica, kaže don  Ivica koji nas informira da u  zadarskoj Pučkoj kuhinji radi  četvero, a u benkovačkoj dvoje djelatnika. Iako se i u Zadru dio obroka raznosi po domovima korisnika, u Benkovcu je to gotovo pravilo. Prema  riječima don Ivice čak 80 od  100 obroka djelatnici benkovačke kuhinje odnesu u domove korisnika.
– O ove dvije pučke kuhinje  ovisi oko 350 ljudi. Sigurno je  da su troškovi kuhinja veliki i  da ih nije uvijek lako pokriti.  Donacije uvijek dobro dođu i  nikad ih dosta. Donatorima  tako i ovim putem zahvaljujemo, kazao je don Ivica Jurišić, istaknuvši kao najvažnije da od otvorenja Pučke  kuhinje “Sv. Vinko Paulski”  nije bilo ni dana da se ručak  nije skuhao.