Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Izraz sućuti

Biden: "Uvijek ću se sjećati njegove velikodušnosti i njegova dočeka te našeg iskrenog razgovora"

Autor: Hina

31.12.2022. 20:49
Biden:

Foto: ReutersAmerički predsjednik Joe Biden, koji je katolik, istaknuo je “služenje Crkvi” i “velikodušnost” pape u miru Benedikta XVI. koji je umro u subotu u 95. godini u Vatikanu kamo izrazi sućuti stižu iz cijelog svijeta.


“Pamtit ćemo ga kao uglednog teologa kojeg su vodila njegova načela i vjera i čiji je cijeli život bio posvećen služenju Crkvi”, istaknuo je u priopćenju.


Joe Biden, drugi katolički predsjednik u povijesti Sjedinjenih Država, nakon Johna F. Kennedyja, sastao se s papom Benediktom XVI. u Vatikanu 2011. “Uvijek ću se sjećati njegove velikodušnosti i njegova dočeka te našeg iskrenog razgovora”, napisao je.
Američki predsjednik rijetko propušta nedjeljnu misu, bez obzira gdje bio. Ponosan na svoje irsko podrijetlo, ističe da je njegova vjera ukorijenjena u tradiciji radničke klase.


Demokrat se zauzima za socijalnu i gospodarsku pravednost te rasnu jednakost, a u pitanjima morala je liberalan i zagovornik je pobačaja.


To mu je priskrbilo kritiku dijela američkog svećenstva, pa mu je jednom prilikom uskraćena pričest u crkvi. Tada je rekao da je pričest primio od samog Pape.


Izrazi sućuti stižu iz cijelog svijeta


Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres istaknuo je Benediktovo “zauzimanje za nenasilje i za mir”, a ruski predsjednik Vladimir Putin i patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril nazvali su ga “čuvarom tradicionalnih kršćanskih vrijednosti”.


Netanyahu odao počast “velikom duhovnom vođi”


Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odao je u subotu počast bivšem papi Benediktu XVI. rekavši da će ga pamtiti kao “velikog duhovnog vođu koji se svim srcem zauzimao za povijesnu pomirbu Katoličke Crkve i židovskog svijeta”.


Dvojica čelnika sastala su se 2009. u prigodi povijesnog pohoda Benedikta XVI. Izraelu i okupiranim palestinskim teritorijima.


“U prigodi mog susreta s njim, srdačno je govorio o zajedničkom nasljeđu kršćanstva i židovstva te o zajedničkim vrijednostima koje je to nasljeđe dalo čovječanstvu”, dodao je izraelski premijer.


Palestinski predsjednik Mahmud Abas


U pismu sućuti predsjednik je izrazio zahvalnost bivšem Papi za njegovu solidarnost i potporu slobodi i neovisnosti palestinskog naroda, prenijela je službena palestinska novinska agencija WAFA.


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij


“Izražavam iskrenu sućut papi Franji, hijerarhiji i vjernicima Katoličke Crkve diljem svijeta zbog smrti pape Benedikta XVI. – iznimnog teologa, intelektualca i promicatelja univerzalnih vrijednosti”. poručio je Zelenskij.


Justin Welby, canterburyjski nadbiskup i poglavar Anglikanske Crkve:


Papa Benedikt XVI. bio je ponajveći teolog svog vremena – odan vjeri Crkve i postojan u njezinoj obrani. U svemu, napose u svojim spisima i nagovorima, gledao je u Isusa Krista, sliku Boga nevidljivoga. Bilo je potpuno jasno da je Krist bio početak njegove misli i temelj njegove molitve”.