Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

Osnivanje fonda

Bez alimentacije 9000 djece, država preuzima obvezu

Autor: Hina

16.09.2023. 11:16
Bez alimentacije 9000 djece, država preuzima obvezu

Foto: PixabayDržava će plaćati alimentaciju za svu djecu za koju roditelj obveznik ne plaća redovno mjesečno uzdržavanje i to sve do njihove 18. godine. Prema procjenama, u Hrvatskoj za oko 9000 maloljetne djece roditelji ne plaćaju alimentaciju, piše u subotu Jutarnji list. Ne plaćaju je u dosuđenom iznosu ili je ne plaćaju redovito, a za privremeno uzdržavanje koje bi toj djeci plaćala država godišnje će se osigurati 22 milijuna eura.


Premijer Andrej Plenković prije nekoliko je dana, u sklopu prezentacije zakonskih izmjena kojima je cilj učinkovitija borba protiv nasilja nad ženama, najavio i osnivanje Alimentacijskog fonda.


Kako doznaje Jutarnji list, ne radi se o osnivanju nove, posebne ustanove, već o poboljšanju postojećeg instituta u sklopu socijalne skrbi, tzv. privremenog uzdržavanja.
– Zakon o privremenom uzdržavanju planiran je za prvi kvartal 2024. godine. Radna skupina je osnovana i radi na tekstu predmetnog zakona te u ovoj fazi ne možemo detaljnije iznositi sadržaj teksta Zakona – odgovorili su iz Ministarstva rada i socijalne politike.


No, kako dnevnik neslužbeno doznaje iz kruga bliskog resornom ministru Marinu Piletiću, glavna je novost da će se državna alimentacija djeci isplaćivati do njihove 18. godine, a ne najduže tijekom razdoblja od tri godine, kako je to sada propisano, te da će se najvjerojatnije podići i iznosi alimentacije – prema nekim informacijama, sadašnji iznosi od 86 do 112 eura mjesečno, ovisno o dobi, piše novinarka Jutarnjeg lista Kristina Turčin.