Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

MINISTAR ZDRAVSTVA

Beroš: Inspekcija utvrdila propuste u KB-u Sveti Duh

Autor: Hina

05.05.2023. 19:58
Beroš: Inspekcija utvrdila propuste u KB-u Sveti Duh

Foto: Patrik Macek/PIXSELLMinistar zdravstva Vili Beroš u petak je potvrdio da je inspekcijski nadzor pronašao propuste na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu (OHBP) zagrebačke Kliničke bolnice Sveti Duh u čijoj je čekaonici krajem veljače preminulo dvoje pacijenata.


“Izvidi zdravstvene inspekcije još traju, čekaju se snimke kamera. No, preliminarno mogu reći da su pronađeni propusti u organizaciji rada u OHBP-u KB-a Sveti Duh”, izjavio je Beroš nakon obilaska obnove KBC-a Sestre milosrdnice.


Dodao je i da za sada ne može iznositi pojedinosti, već samo može reći da su “nađeni određeni propusti”.
Ako inspekcija utvrdi veće inkriminacije ili propuste, obratit će se Upravnom vijeću bolnice i tražiti daljnje postupanje, a koje uključuje i smjenu ravnatelja ili odgovornih osoba.


Beroš je rekao i da su u završnoj fazi izvidi inspekcije u sisačkoj bolnici o slučaju dviju starijih žena koje su u toj bolnici smjestili na isti ležaj.


Vezano uz taj slučaj, kaže ministar, zdravstvena inspekcija priprema prijedlog dopisa prema Upravnom vijeću.


Dodatno su obavljeni i izvidi u Zavodu za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije, a Beroš je najavio i postupanje u okviru udruge Hitna 194 zbog objavljivanja određenih fotografija.


“Podignut je optužni prijedlog prema prekršajnom sudu zbog kršenja zakona o zaštiti prava pacijenata, a uslijedit će i penalizacije ili sankcioniranje drugih djelatnika, s obzirom da su takvo ponašanje i takva situacija nedopustivi”, rekao je ministar o slučaju sisačke bolnice.


Uvijek mogu tražiti smjenu ravnatelja


Ako on osobno ne bude zadovoljan postupanjem upravnih vijeća u slučaju sisačke županijske bolnice, odnosno gradske bolnice Sveti Duh, ponovio je da “uvijek ima mogućnost postupiti sam tražeći smjenu ravnatelja”.


Potvrdio je da razgovara i s ravnateljicom Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Majom Grbom Bujević, ali i s predstavnicima Udruge 194 te da zajedno moraju iznaći način kako unaprijediti funkcioniranje hitne medicinske pomoći.


Osvrnuo se i na prijedlog donošenja novog zakona o hitnoj pomoći, rekavši da on nema ništa protiv ako će to unaprijediti Hitnu medicinsku pomoć.


Upitan je li zadovoljan radom ravnateljice Maje Grbe Bujević, odgovorio je: “Načelno – da”, te odbio ulaziti u obrazloženja takvog odgovora.


Vezano uz prosvjede medicinskih sestara, tehničara i nemedicinskog osoblja, ponovno je nabrojio sva povećanja plaća i koeficijenata u zadnjih nekoliko godina, kao i da su  u srpnju 2022. značajno povećani koeficijenti magistrama sestrinstva i glavnim sestrama.


Nedavnom izmjenom uredbe povećan je koeficijent od 3 do 5,8 posto za druge različite kategorije sestara i ostale radnika u zdravstvu, a  određenim dodacima na uvjete rada i odgovornost  plaće su povećane u rujnu 2019. za 3, odnosno 5 posto, rekao je ministar.


Ponovio je i da se donosi novi zakon o plaćama u javnim i državnim službama nakon kojega će se do kraja godine donijeti dvije nove uredbe o koeficijentima u javnim i  državnim službama i unaprijediti materijalna prava.


“Nema mjesta nestrpljivosti, donošenje zakona i izrada dviju novih uredbi je pred nama. Novim zakonom će se razriješiti sve te silne dvojbe i konačno će se uniformirati sustav plaća u javnom i državnom sektoru”, poručio je.