Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

SASTANAK

Bale: Premijer Plenković s Miletićem i Zoričićem o strateškim projektima

Autor: Hina

16.06.2023. 17:44
Bale: Premijer Plenković s Miletićem i Zoričićem o strateškim projektima

Foto: Luka JeličićO strateškim projektima i temama od iznimnog značaja za Istarsku županiju, a koje je predsjednik Vlade podržao, razgovaralo se na radnom sastanku koji su u petak u Balama održali istarski župan Boris Miletić i predsjednik Vlade Andrej Plenković sa suradnicima.  “Ključan je projekt dovršetka izgradnje i sanacije lukobrana u Puli, kao i najveća investicija u cestovnu infrastrukturu na području Istre, odnosno izgradnja Istarskog ipsilona koji napreduje planiranom dinamikom”, rekao je po završetku sastanka župan Miletić. Dodao je kako se s premijerom dotaknuo i teme pulskog Hospicija budući da je Porečka i Pulska biskupija pokrenula procedure za osnivanje ustanove koja će upravljati Hospicijem, ali je nužno da “on uđe u sustav Zavoda za zdravstveno osiguranje, po uzoru na druge takve ustanove u Hrvatskoj”.


Na sastanku je bilo govora i o Nacionalnom planu oporavka i otpornosti, odnosno raspisivanju najavljenih natječaja na koje Istarska županija želi prijaviti projekte dogradnje nekoliko osnovnih škola kako bi se ostvario cilj, a to je prelazak svih škola u Istri na jednosmjensku nastavu. “Nama je jako bitna i problematika nedostatka kadrova u zdravstvu i socijali, što će postajati sve veći problem jer jednostavno nije isto živjeti od iste plaće, a pogotovo mirovine, na obali ili u kontinentalnoj Hrvatskoj, gdje je cijena stanovanja i života znatno niža. Tu je i tema energetike i zelene tranzicije kako bismo osigurali preduvjete da Istra postane energetski samoodrživa, u skladu s direktivama EU”, rezimirao je Miletić.


Premijer Plenković sastao se prije toga i s pulskim gradonačelnikom Filipom Zoričićem koji je izrazio zadovoljstvo susretom istaknuvši kako se razgovaralo o ITU mehanizmu te o prostorima u Puli koji su još uvijek u vlasništvu države, poput Valelunge i Valmada. “To su teme stambene politike pulskog inovacijskog centra. Premijer je iskazao potporu našim projektima. Idemo dobrim smjerom, to je u ovom trenutku najbitnije”, poručio je Zoričić. Premijer Andrej Plenković sudjelovao je u petak na konferenciji Glasa Istre na temu “Izazovi zelene tranzicije” u sklopu koje je otvoren Modular Home Expo 2023. – sajam montažnih i modularnih kuća.


Foto: Luka Jeličić