Srijeda, 27. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Automobili koji nikada ne stare

Autor: Tomislav Jerak

24.09.2008. 22:00
Automobili koji nikada ne stare

Foto: Filip BRALAVolja, rad i, naravno, ljubav prema starim automobilima jedini su uvjet za članstvo u Oldtimer klubu Zadar
Ta divna “stvorenja” na četiri kotača, što nam plijene pozornost svaki put kad prodefiliraju našim gradom, stoje svoje ponosne vlasnike jako puno uloženoga truda i vremena, ali i razumijevanja okoline. Jer, za razliku od sakupljanja poštanskih markica, ovaj hobi zajedno s njima proživljavaju i njihove obitelji. U Hrvatskoj ovaj hobi počinje izlaziti iz garaža 90-ih godina, kad se počinju osnivati oldtimer klubovi, što je za ove zaljubljenike u stara vozila značilo pripadati većoj masi istomišljenika.
Oldtimer klub Zadar, osnovan 2000. godine, danas broji 30-ak članova, a svaki član ima barem jedno osposobljeno staro vozilo. Financijski, klub je počeo od nule ali s puno entuzijazma i težnje za nečim višim. S vremenom novčano ih počinje potpomagati Grad Zadar, sakupi se i novaca od godišnjih članarina, ali u klubu kažu kako još uvijek većina izdataka dolazi iz njihovog vlastitog džepa. Činjenica da su prostor kluba vlastitim rukama doslovno digli iz pepela govori podosta o karakteru njegovih članova. Unutrašnjost prostora čine zidovi prekriveni slikama limenih ljepotana, a tu je i stol na kojem nastaje godišnji program kluba, iz kojeg valja izdvojiti ljetni reli, izložbu fotografija oldtimera te tradicionalni božićni odlazak u Split na druženje s članovima oldtimer kluba Split.
Volja, rad i, naravno, ljubav prema starim automobilima jedini su uvjet za članstvo u Oldtimer klubu Zadar, ističe nam direktor kluba Aljoša Kubaska. Kaže kako nije zadovoljan kad vidi kako se pojedinci upisuju samo radi beneficija koje im članstvo donosi. Jer, klub se sastoji od ljudi koji žele nešto napraviti od svoga hobija, koji zapravo smatraju načinom života.
– Teško je riječima opisati kakvo uzbuđenje vlada među nama kad se spremamo uputiti u neki grad obližnjih nam županija ili kako nam adrenalin raste pred svaku utrku, pogotovo kad nas domaćini i publika toplo prime. To nam je veliko priznanje za sav uloženi trud.
Aljoša je vlasnik čak dva unikatna vozila, prvo je motocikl “triumph ariel” iz 1932. godine, svojevrstan eksperiment, koji je, kako kaže, sastavio doslovno u svojoj sobi. Drugo vozilo je automobil “morris oxford”, serija 6, iz 1969. godine, a poseban je zbog činjenice što ispod svoje haube skriva jedan od prvih dizel motora.
Načelno se smatra da automobil može postati oldtimer nakon 30 godina, no svaki stari automobil nije automatski i oldtimer, a mnogo ovisi o tome kako je repariran.
– Vozilo zadovoljava uvjete da bude oldtimer tek kad to utvrdi Hrvatski oldtimer savez. Nakon niza izvršenih testova, koji se sastoje od jako strogih pravila, vozilo dobiva knjižicu i bedž, što mu ujedno i omogućuje određene beneficije.
Impresivna su to vozila zbog kojih svaki put kad ih vidimo, osim u crno-bijelim filmovima, treba poštovati ovaj hobi te biti na neki način zahvalan što nam nerijetko svojom pojavom uljepšaju dan.