Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

TISUĆE NJIH U OPASNOSTI

Australci napuštaju domove zbog upozorenja na poplave

Autor: Hina

04.11.2022. 07:51
Australci napuštaju domove zbog upozorenja na poplave

Foto: ReutersTisuće stanovnika u nekoliko gradova u unutrašnjosti Australije, u njezinoj najnaseljenijoj državi New South Wales, evakuirali su svoje domove tijekom noći s više od 100 upozorenja na poplave u petak, nakon što su se nabujale rijeke izlile i približile rekordnim razinama poplava.


Velike poplave trenutno pogađaju Forbes, ruralni grad u poljoprivrednom pojasu države, a očekuje se da će rijeka Lachlan dosegnuti 70-godišnji vrhunac kasnije u petak, istaknuo je Zavod za meteorologiju.


Poplave na vrhuncu


Uz rijeku Murrumbidgee kod grada Wagga Wagga, gdje živi oko 70.000 ljudi, poplave bi uskoro mogle dosegnuti vrhunac, s predviđanjima da će razine biti veće od poplave iz 2010., rekao je ured.
Gradonačelnica Forbesa Phyllis Miller rekla je kako poplavna voda zapljuskuje trgovine u središtu grada te da je u zajednici zavladala “mala panika”.


“Dobro smo, ali samo se ne zna gdje će ova poplava završiti”, rekla je Miller za ABC Radio, prenosi Reuters.


Istok Australije zahvaćen je četvrtom velikom poplavnom krizom ove godine zbog višegodišnjeg vremenskog fenomena La Nina, obično povezanog s povećanjem količine oborina.


Vlasti najnovije poplave opisuju kao “poplave plavog neba” jer su kiše prestale, ali voda i dalje teče iz preopterećenih brana i rijeka.


Naređena evakuacija


Cijelom gradu Forbesu, s populacijom od preko 8000, i oko 700 stanovnika sjevera grada Wagga Wagga naređena je evakuacija.


Vlada je upozorila kako će poplavljivanje poljoprivrednog zemljišta izazvati rast cijena voća i povrća, zadajući dodatnu bol obiteljima koje se već bore s velikom inflacijom.


Ekipe hitne pomoći upotrijebile su helikoptere kako bi izvukle više od 1000 ovaca na sigurno nakon što su životinje ostale zarobljene u blizini Forbesa.


Uzgajivač stoke Charles Laverty iz Forbesa, koji ima oko trećinu svojih obora pod vodom, rekao je kako su česte poplave teško pogodile farmerske zajednice i da se mnoge bore za oporavak.


“Mnogi (moji susjedi) su odustali od žetve na tim područjima, što je vrlo skupo. Gubici će za njih biti razorni”, rekao je Laverty za Australian Associated Press.