Četvrtak, 29. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

kontrola nad enklavom

Armenci u Gorskom Karabahu pristali na prekid vatre

Autor: Hina

20.09.2023. 12:26
Armenci u Gorskom Karabahu pristali na prekid vatre

Foto: ReutersEtnički Armenci u azerbajdžanskoj odcijepljenoj regiji Gorski Karabah pristali su u srijedu na ruski prijedlog o prekidu vatre, 24 sata nakon što je Azerbajdžan započeo ofenzivu za povratak kontrole nad enklavom u kojoj su poginuli deseci i ozlijeđene stotine.


Armenske separatističke snage u Karabahu rekle su da je Azerbajdžan probio njihove linije i zauzeo brojne uzvisine i strateška cestovna čvorišta dok je svijet stajao po strani, ne poduzimajući ništa.


Samoprozvana “Republika Artsak” rekla je da u takvim okolnostima nije imala izbora nego prekinuti neprijateljstva od 13 sati po lokalnom vremenu u srijedu.
“Vlasti Republike Artsak prihvaćaju prijedlog zapovjedništva ruskog mirovnog kontingenta o prekidu vatre”, rečeno je.


“Uz posredovanje zapovjedništva ruskog mirovnog kontingenta stacioniranog u Gorskom Karabahu, postignut je dogovor o potpunom prekidu neprijateljstava od 13 sati 20. rujna 2023. godine.”


Azerbajdžan je potvrdio da je postignut dogovor o prekidu vatre. Ruske mirovne snage Azerbajdžanu su prenijele apel karabaških Armenaca za prekid vatre.


Azerbajdžan je započeo svoju operaciju protiv Gorskog Karabaha u utorak nakon što su neki od njegovih vojnika ubijeni u, kako je Baku rekao, napadima iz planinskog područja, koje je Azerbajdžan izolirao.


Baku je zahtijevao da se separatističke političke vlasti u Karabahu, koji je međunarodno priznat kao dio Azerbajdžana, također raspuste prije bilo kakvih razgovora o budućnosti regije koju Azerbajdžan želi u potpunosti integrirati te da polože oružje i razoružaju se.


Gorski Karabah je međunarodno priznat kao dio Azerbajdžana.