Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

NOVI MINISTAR OBRANE

Anušić: Odlučio sam preuzeti odgovornost i pomoći stranci i Vladi pred izbore

Autor: Hina

16.11.2023. 13:57
Anušić: Odlučio sam preuzeti odgovornost i pomoći stranci i Vladi pred izbore

Foto: Davor Javorović/PixsellNovi ministar obrane i potpredsjednik Vlade Ivan Anušić izjavio je u četvrtak, nakon izglasavanja i polaganja prisege u Saboru, kako je odlučio preuzeti odgovornost i pomoći stranci i Vladi pred izbore te najavio da će nastaviti sve započete projekte u MORH-u.


Nakon što ga je većina saborska većina potvrdila za ministar obrane Anušić je izjavio kako mu je žao zbog niske razine političke kulture naglasivši kako su teze koje iznosi oporba čista su laž – “drugi vas pokušavaju vrijeđati, treći omalovažiti”.


“Žao mi je što smo na tako niskoj razini s politikom u Hrvatskoj i Hrvatskom saboru. Kada slušamo takve izjave osjeća se susramlje. O Peđi Grbinu neću ništa govoriti, kao i o ostalima koji su svojim izjavama sami sve rekli”, komentirao je Anušić Grbinovu izjavu da mu treba dati godišnju nagradu za “skidanje gaća”.
“Moj CV, moj život je jasan i prikazao sam ga javnosti. Neka oni kažu što su učinili u svom životu i radnom vijeku, ako ga uopće imaju. Što su učinili za ovu državu i narod, koliko iza njih stoji projekata, ali i izbornih pobjeda”, poručio je.


U kratkom mandatu ministra obrane bio bi, kaže, zadovoljan s nastavkom onoga što je započeto a to je završetak isporuke Rafalea, Black Hawka i oklopnih vozila Patria.


Ključno je i nastaviti odličnu suradnju sa strateškim partnerima i saveznicima u NATO-u te početi rješavati pitanje isporuke četiri broda Hrvatske ratne mornarice te povratak Hrvatske vojske u Beli Manastir.


“Želim unaprijediti hrvatskog vojnika i Hrvatsku vojsku”, poručio je i najavio sastanak s vlasnikom Brodosplita Tomislavom Debeljakom kako bi se riješio problem brodova koji su trebali biti isporučeni još 2018. godine-


Smatra dobrim što je proračun za MORH povećan za 11 posto u odnosu na prošlu godinu te iznosi 1,116 milijardi eura.


Negirao je da ga je premijer stavio bliže sebi samo da ga kontrolira i ušutka kazavši da se puno stvari u javnom prostoru izvlači iz konteksta.


“Kontrola ili nekontrola, to uopće nije bila tema niti je to problem, ja sam svoje stavove jasno iznio i iznosim ih i dalje, nisam solo igrač, timski sam igrač, član sam ove stranke, imam obveze prema stranci i radim najbolje što mogu i znam. Nema nikakve kontrole, iskakanja iz kolosijeka i stavljanja mene blizu sebe da ne bi bilo kakvih problema”, rekao je Anušić.


“Do izbora je pet do šest mjeseci i ja sam odlučio preuzeti odgovornost”, kazao je i napomenuo kako je jedan od razloga zašto je prihvatio dužnost i to što je s razrješenjem Banožića Slavonija ostala bez ijednog člana u Vladi.


“Do sada smo imali ministre iz Slavonije, odlaskom Banožića više nitko nije ostao a Slavonija mora imati svog ministra. U ovom trenutku imamo prvi puta i potpredsjednika Vlade”, kazao je Anušić.


Upitan bi li mu bila čast da ga premijer predloži i za kandidata za predsjednika države, nasmijao se istaknuvši kako bi to bilo još veće iznenađenje od onoga koje je doživio u ponedjeljak.