Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

PRESUDA

Američki vrhovni sud ukinuo pozitivnu diskriminaciju na fakultetima

Autor: Hina

29.06.2023. 19:44
Američki vrhovni sud ukinuo pozitivnu diskriminaciju na fakultetima

Foto: PixabayVrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država je u utorak srušio politiku pozitivne diskriminacije na visokoškolskim ustanovama, koje koriste rasu kao čimbenik pri odabiru studenata. Šestero konzervativnih sudaca je presudilo da su Harvard, najstarije privatno sveučilište u zemlji, te Sveučilište Sjeverne Karoline u Chapel Hillu, najstarije državno sveučilište, provodile nezakonitu diskriminaciju na temelju rase i pritom kršile ustav, piše njemačka agencija dpa. Presudom su srušene ranije odluke iz 1978., prema kojima su sveučilišta imala opravdane razloge težiti rasnoj raznolikosti na kampusima, zbog čega se pripadnost manjinskim rasama ili skupinama, primjerice crnoj ili latinoameričkoj, mogla smatrati prednošću pri odabiru kandidata za studije.


Te su presedane redovito napadali konzervativci, koji drže da ustav i zakon o građanskim pravima brane diskriminaciju na temelju rase čak i kada je svrha te diskriminacije povećati raznolikost ili ispraviti prošle nepravde. Pozitivna diskriminacija je, kao i pobačaj, desetljećima na meti konzervativnog pravnog pokreta, a liberalni presedani o tim dvama pitanjima su dovedeni u opasnost kada su bivši predsjednik Donald Trump i republikanci u Senatu uspjeli imenovati troje novih sudaca. Trump je odluku Vrhovnog suda nazvao “velikim danom za Ameriku”, objavio je u četvrtak Reuters.


Trump, koji se natječe za republikansku nominaciju na predsjedničkim izborima 2024., kazao je da će presuda osigurati da SAD nastavi biti konkurentan ostalim zemljama svijeta. “Ovo je veliki dan za Ameriku. Ljudi s izvanrednim sposobnostima i svim drugim potrebnim za uspjeh, uključujući buduću veličinu za našu zemlju, napokon su nagrađeni. Ovo je presuda koju su svi čekali i kojoj su se nadali i rezultat je odličan”, kazao je Trump u priopćenju. “Naši najveći umovi moraju biti njegovani i to je ono što je donio ovaj prekrasan dan. Vraćamo se svemu temeljenom na zaslugama i tako bi trebalo biti”, dodao je.
Trumpov mandat je obilježen nekolicinom skandala, koji su se ticali rasnih i etničkih predrasuda, počevši od početka njegove predizborne kampanje 2015. kada je meksičke imigrante opisao kao silovatelje i krijumčare drogom.


Harvard je u četvrtak objavio da će se pokoriti presudi vrhovnog suda na način da očuva svoje vrijednosti o različitosti i mogućnostima u visokom obrazovanju. “Zasigurno ćemo uvažiti odluku suda. U narednim tjednima i mjesecima, koristeći talente i stručnost naše harvardske zajednice, odredit ćemo kako očuvati, u skladu s novi presedanom suda, naše bitne vrijednosti”, reklo je sveučilište u priopćenju.