Četvrtak, 25. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

Letjelica

Američka vojska pronašla senzore iz kineskoga špijunskog balona

Autor: Hina

14.02.2023. 08:23
Američka vojska pronašla senzore iz kineskoga špijunskog balona

Foto: ReutersAmerička vojska priopćila je u ponedjeljak da je pronašla ključnu elektroniku iz  kineskog balona koji je 4. veljače srušio američki borbeni zrakoplov u blizini obale Južne Karoline, uključujući ključne senzore koji su se vjerojatno koristili za prikupljanje obavještajnih podataka.


“Posade su uspjele izvući značajne krhotine s mjesta, uključujući sve identificirane dijelove prioritetnih senzora i elektronike, kao i velike dijelove strukture”, navodi se u priopćenju Sjevernog zapovjedništva američke vojske.


Kineski balon, za koji Peking negira da je bio  špijunski uređaj, proveo je tjedan dana leteći iznad Sjedinjenih Država i Kanade prije nego što je predsjednik Joe Biden naredio da se sruši.
Zbog te epizode zategnuli su se odnosi između Washingtona i Pekinga, zbog čega je glavni američki diplomat odgodio put u Kinu.


To je također rezultiralo time da američka vojska pretražuje nebo u potrazi za drugim objektima koji nisu bili uhvaćeni radarom, te su se dogodila tri  obaranja u tri dana između petka i nedjelje.


Američka vojska i Bidenova administracija priznale su da mnogo toga o najnovijim objektima bez ljudske posade ostaje nepoznato, uključujući kako ostaju u zraku, tko ih je izgradio i jesu li možda prikupljali obavještajne podatke.


Američki ministar obrane Lloyd Austin pokušao je u ponedjeljak umiriti Amerikance u vezi s rizicima koje predstavljaju neidentificirani objekti.


“Želim uvjeriti Amerikance da ti objekti ne predstavljaju vojnu prijetnju nikome na terenu”, rekao je Austin obraćajući se novinarima dok je slijetao u Bruxelles na okupljanje NATO-a.


“Oni, međutim, predstavljaju rizik za civilno zrakoplovstvo i potencijalnu obavještajnu prijetnju”, dodao je.


Američka vojska je rekla da je ciljanje najnovijih objekata bilo teže nego rušenje kineskog špijunskog balona, s obzirom da su bili manji te je nedostajao tradicionalni radarski potpis na objektima.


Kao primjer poteškoća, najnovije obaranje neidentificiranog objekta koji je u nedjelju srušio borbeni zrakoplov F-16 uključilo je dvije rakete – nakon što jedna od njih nije uspjela srušiti metu, rekao je američki dužnosnik koji je želio ostati anoniman.


Austin je rekao da američka vojska još nije pronašla ostatke tri posljednja srušena objekta, od kojih je jedan pao blizu obale Aljaske. Još jedno obaranje dogodilo se iznad teritorija Yukona u Kanadi.


Američki dužnosnici odbili su povezati incidente.


Ali kanadski premijer Justin Trudeau rekao je u ponedjeljak da su četiri zračna objekta srušena proteklih dana nekako povezana, ne navodeći detalje.


“Očito postoji neka vrsta uzorka, činjenica da smo to viđali proteklog tjedna u značajnoj mjeri razlog je za zanimanje i veliku pozornost”, rekao je Trudeau novinarima na konferenciji za novinare u Whitehorseu, glavnom gradu Yukona.