Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

NJEMAČKA

AfD jači nego ikad, demokršćani za uspjeh desnice okrivljuju vladu

Autor: Hina

23.06.2023. 20:12
AfD jači nego ikad, demokršćani za uspjeh desnice okrivljuju vladu

Foto: PixabayDesno populistička Alternativa za Njemačku (AfD) je u ispitivanjima postala druga po redu najjača stranka a demokršćanska oporba optužuje vladu za uspjeh krajnje desnice. “Kada se građanima nudi loša politika što je zasluga vlade to je onda voda na mlin rubnim političkim snagama”, rekao je jedan od čelnika demokršćanskog zastupničkog kluba u Bundestagu Thorsten Frei (Kršćansko-demokratska unija CDU). On je rekao kako je uspjeh AfD-a “poruka građana da su apsolutno nezadovoljni politikom u Berlinu”. Frei je rekao kako je to poruka i svim demokratskim strankama da reagiraju.


Prema najnovijim ispitivanjima javnog servisa ARD i TV postaje RTL, AfD trenutno uživa podršku 19 posto birača što je najviša izmjerena vrijednost za ovu stranku na saveznoj razini. AfD je po popularnosti prestigao vladajuću Socijaldemokratsku stranku Njemačke (SPD) koju podržava 17 posto ispitanih. Najveću podršku uživa trenutno oporbena Unija CDU/CSU s 29 posto. Dopredsjednik SPD-a Lars Klingbeil preuzeo je odgovornost za trenutni uzlet krajnje desnice.


“Naravno da su višetjedne nesuglasice unutar koalicijske vlade pridonijele uspjehu AfD-a”, rekao je Klingbeil. On je rekao kako su svađe unutar vlade oko novog zakona o energiji dovele do loše slike u javnosti. Zakon o energetici, koji predviđa postupnu zabranu grijanja na fosilne izvore energije, je unio nesigurnost među građane što je AfD iskoristio za napade na račun vlade. Klingbeil je istodobno rekao kako je AfD stranka koje ne daje odgovore na goruća pitanja. “Svatko mora biti svjestan toga da AfD šteti Njemačkoj. To je stranka bez sadržaja i bez ideja za goruća pitanja poput klimatskih promjena ili budućnosti mirovinskog sustava”, rekao je dopredsjednik vladinog SPD-a. Analitičari smatraju da AfD-u raste popularnosti i zbog naglog porasta broja izbjeglica. AfD saveznu vladu optužuje da ne poduzima ništa kako bi spriječila priljev izbjeglica. U nekim dijelovima istočne Njemačke AfD uživa podršku preko 30 posto birača.


Foto: Pixabay