Utorak, 23. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

Adrenalinski spust niz Velebit

09.04.2012. 22:00
Adrenalinski spust niz Velebit


Tridesetak brdskih biciklista sudjelovalo je prošlu subotu na “April DH Open Camp Ćelavac”, druženju za ekipu koja se bavi spustom u brdskom biciklizmu, a organizator je bio Biciklistički klub Macaklin iz Zadra. Niti loše vrijeme i blato, nastalo zbog kiše koja je padala nekoliko dana, nije spriječilo bicikliste da se nekoliko puta spuste niz impozantnu brdsku stazu dugu oko četiri kilometra, s visinskom razlikom od 500 metara. Uz članove BK Macaklin, na otvorenje sezone odazvali su se članovi klubova BK Krš iz Splita i MTB Istra Pazin, kao i pojedinci iz Splita i Zagreba te državna prvakinja Dubravka Družeta.
Ivan Govorčin i Daniel Filić iz BK Macaklin kazali su nam da su zadovoljni ovogodišnjim kampom na Ćelavcu, a s obzirom da je ovo bio prvi takav događaj, trudit će se da postane tradicionalan.
– Posljednja dva mjeseca smo probijali novi dio staze. Napravili smo dosta novih elemenata poput skokova i dorađenih zavoja. Stazu smo pripremili za ovaj događaj, ali imamo još posla. Zbog radova nismo bili u mogućnosti biti na dosta utrka, ali se nadamo da se ostatak ekipe zbog toga neće ljutiti na nas, kaže Filić.
Unatoč blatnjavoj i klizavoj stazi, tijekom cijeloga dana bilo je čak devet spustova. Prvih nekoliko je bilo dosta dobro odvoženo, dok su kasniji zbog blata koje se lijepilo za bicikle bili puno klizaviji i zahtjevniji.
BK Macaklin nastavlja s radovima na jednoj od najzanimljivijih downhill staza, a planiraju organizirati i prvo veće natjecanje.
– U kolovozu ili rujnu planiramo organizirati utrku u sklopu Divlje lige, a to će biti i neslužbeno prvenstvo Dalmacije, kaže Filić.
 


 ZALJUBLJENICI U BRDSKI BICIKLIZAM


Biciklistički klub Macaklin osnovan je prije tri godine, a osnovala ga je skupina zadarskih entuzijasta i zaljubljenika u brdski biciklizam. Jedan od motiva bio je gradnja adekvatnih brdsko-biciklističkih staza na Velebitu, što su i postigli gradnjom staze na Ćelavcu za koju su dobili dopuštenje od Parka prirode Velebit, a od Centra za razminiravanje dobili su potvrdu da je taj dio minski siguran.