Zadarski Arsenal ugostit će 6. i 7. travnja treće izdanje Zadar Wine Festivala. Tim povodom u HGK Županijskoj komori Zadar održana je tiskovna konferencija na kojoj je glavni organizator Ivan Stiblik naglasio kako će na festivalu nastupiti 95 izlagača, 12 više nego prošle godine.
– Uvertira u Zadar Wine Festival bit će manifestacija "10 dana restorana", u kojoj će se već od sutra u pojedinim restoranima nuditi tri slijeda uz čašu vina za 110 kuna. Stručne radionice će se održati u hotelima Bastion i Almayer, a posebno ističemo šampanjac corner u nedjelju, kada će se u Almayeru moći kušati šampanjci iz pet šampanjskih kuća iz Francuske, najavio je Stiblik.
Uz vina domaćih proizvođača, ponudu će činiti i ona iz Portugala, Španjolske, Italije, Francuske, Austrije, Mađarske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Vinarija Fiolić tako će predstaviti Maraštinu, koja kao autohtona sorta odnedavno dobiva zasluženu pozornost.
Timing festivala posebno je pohvalio direktor TZ Grada Zadra Mario Paleka jer se održava u vikendu kada u Zadar stižu prvi avio-letovi iz inozemstva. Ugostitelj Ivan Ćaleta pak je naglasio kako se festival održava u ključnom momentu u proizvodnji vina. Naime, vino se u to doba prelijeva iz bačvi u boce. Tako će ugostitelji moći kreirati svoje vinske karte upravo po ponudi koja će biti na Zadar Wine Festivalu.
Da Zadar i njegova županija imaju što ponuditi, potvrdio je i viši suradnik HGK Petar Pedišić.
– U posljednjih deset godina vinska situacija u Zadarskoj županiji je postala veliki hit. Već sad imamo preko 35 vrhunskih vina i stotinjak etiketa. Obilježje te vinske slike je i tzv. prodaja na kućnom pragu kroz turizam i ugostiteljstvo kao što to odnedavno radi vinarija Fiolić kroz kušaonicu u Ulici Matije Gupca, rekao je Pedišić.
Županijski pročelnik za poljoprivredu Danijel Segarić naglasio je kako se Zadar Wine Festival razvijao bez šire potpore. No, Zadarska županija je u sadni materijal uložila preko milijun kuna.
– Uskoro idemo s potporama vinarijama i kušaonicama u iznosu 1 do 2 milijuna kuna. Tu je i promocija autohtonih sorti poput Maraštine i Plavine, a u suradnji s Agronomskim fakultetom, zasadili smo na Baštici 30-tak autohtonih sorti sve s ciljem da se proizvede dovoljno vina kako bi Zadarska županija postala eno-destinacija, rekao je Danijel Segarić.
U programu festivala ističu se i radionice koje će se održati u hotelima Bastion i Almayer. Posebno zanimljiva bit će radionica koju će u hotelu Bastion držati najbolji hrvatski somelijer Filip Savić, a koja će “suočiti” dva šampanjska područja, francuski Champagne i talijanski Prosecco.
najnovije
najčitanije
Zadar
Kako razmišljaju slonovi?
PREDAVANJE Dubravka Kolanović o temi koja spaja prirodu, znanost i volonterizam
Crna Kronika
ZAGREB
Ispred kafića poznaniku zario nož u prsa, uhićen je za pokušaj ubojstva
Hrvatska
HDZ-ov predsjednički kandidat
Primorac: Zakočit ću ulazak Srbije u EU ako nam ne otvori arhive o hrvatskim žrtvama
Zadar
TRADICIONALNI DEFILE
[FOTO] Više od 300 mažoretkinja zaplesalo na zadarskom Adventu, donosimo dio atmosfere
Moždani udar
Nesretni ljudi
“On ima sve, a sreća ga zaobilazi”
Zadar
VEĆ TRADICIONALNO
Sveta Luca darovala djecu na Pedijatriji
Nogomet
Legendarni zadarski (malo)nogometaš
Frane Fatović: ” Želim pokazati mladima da i s više od 40 godina mogu uživati u sportu”
Zadar
jaka kiša
Poplavilo novo raskrižje na Bilom brigu!
Zadar
kandidat za župana
Jure Zubčić: ‘Zbog aktivizma stvari gledam iz drugog kuta, a znate li tko mi je javljao afere?’
Crna Kronika
navodni sukob