Foto: Vinarija Bire
Na južnim obroncima Korčule, u pitoresknoj Lumbardi, smjestila se vinarija Bire – obiteljski projekt Frana Miline, čovjeka koji je postao sinonim za revitalizaciju autohtone sorte Grk. Bire je među prvima obnovio stare terasaste vinograde i podigao prvi ekološki vinograd na otoku, čime je Grk ponovno zasjao kao zvijezda hrvatske vinske scene.
Karakterističan okus
Grk je rijetka i enološki jedinstvena autohtona sorta koja se uzgaja u vrlo malim količinama, ponajviše u okolici Lumbarde na otoku Korčuli gdje pronalazi svoje optimalno stanište. Ime sorte dugo se povezivalo s mogućim grčkim podrijetlom – pretpostavljalo se da su je na otok donijeli još stari Grci.
No danas je vjerojatnije da se radi o sorti domaćeg podrijetla, a naziv najvjerojatnije dolazi od karakteristične, ali ugodne gorčine u okusu vina, koja se često javlja u završetku i prepoznaje kao jedan od njezinih glavnih stilskih elemenata.
Do prije nekoliko godina sorta se mogla pronaći isključivo u Lumbardi, dok se danas uzgaja i u drugim dijelovima Dalmacije – doduše u simboličnim količinama, kao svojevrsni raritet – te nešto organiziranije u Ravnim kotarima, gdje je njezinu sadnju preporučio Agronomski fakultet iz Zagreba.
Unatoč tome, godišnje se i dalje proizvode relativno male količine vina od Grka, što ga čini skupljim već pri izlasku na tržište. No njegova kvaliteta i izražajnost dodatno opravdavaju cijenu i pozicioniraju ga kao jedno od najtraženijih bijelih vina u Hrvatskoj.
Rijetka sorta
Sorta je botanički zanimljiva zbog svoje monoseksualnosti – ima isključivo funkcionalno ženske cvjetove. Takvih je sorata tek oko 1 % u svijetu, a Grk je među njima. Za oplodnju mu je potreban oprašivač, pa se u Lumbardi tradicionalno sadi uz Plavac Mali, s kojim dijeli razdoblje cvatnje i dozrijevanja.
Dugo se smatralo da Grk najbolje uspijeva isključivo na pjeskovitim tlima Lumbarde – i upravo su ta tla omogućila njegov opstanak tijekom razdoblja filoksere. Danas, međutim, znamo da i drugi čimbenici značajno utječu na njegovu kvalitetu – poput blizine mora, sunčane ekspozicije i kamenitih tala.
Frano Milina Bire nije tek vinar – on je čuvar jedne od najrjeđih i najkarakternijih hrvatskih sorti. Njegov ekološki pristup u vinogradu i minimalističke intervencije u podrumu omogućuju Grku da izrazi punu autentičnost terroira Lumbarde.
Bire, Grk, 2022
U moru novih etiketa i aktualnih berbi, odlučila sam napraviti korak unatrag – svjesno i s namjerom. Umjesto da posegnem za najnovijim izdanjem, uzela sam Bire Grk iz 2022. godine kako bih vidjela kako se ova rijetka autohtona sorta ponaša nakon kratkotrajnog odležavanja. Budući da se često ističe njezin odležavajući potencijal, bilo je logično dati joj dvije godine u boci – ne predugo, ali dovoljno da se nasluti smjer njezina razvoja.
Vino i dalje očarava zlatno-žutom bojom, sada možda nijansu dubljom i ozbiljnijom nego u trenucima kada je tek stiglo na tržište. Aromatski profil ostaje vjeran svojim korijenima, ali s dodatnom složenošću – dok su nekoć dominirale svježe note kruške, jabuke i marelice, danas se ti tonovi preklapaju s aromama nešto zrelijeg žutog voća, suhe kore citrusa, meda i kamilice. Herbalne note dalmatinskog bilja sada su mekše i zaobljenije, a bijeli papar prisutan je diskretnije – više kao teksturalni okvir nego izraženi začin.
Na nepcu, vino zadržava svoju karakterističnu kremastu teksturu, sada dodatno zaokruženu i smireniju. Svježina je još uvijek prisutna, no više nije dominantna – sada je elegantno uklopljena u skladnu cjelinu s blagom, ali prepoznatljivom gorčinom u završetku. Upravo je ta nijansirana gorčina ono što se danas sve češće navodi kao najvjerojatnije porijeklo imena Grk – ne po starim Grcima, kako se dugo vjerovalo, nego po karakterističnom, ugodnom završetku koji vino čini osobitim i nezaboravnim.
Usporedila sam današnje bilješke s bilješkama koje sam zapisala kada je vino tek izašlo na tržište. U odnosu na tadašnje svježije dojmove, izgubilo je nešto od početne voćne eksplozivnosti, ali je zato dobilo na dubini, finoći i eleganciji. Danas djeluje smirenije, profinjenije i za nijansu introvertiranije – što ga čini iznimno zanimljivim onima koji cijene evoluciju vina u vremenu.
Ova butelja potvrđuje da Grk s pravom nosi status ozbiljnog vina koje zaslužuje vrijeme. Nakon dvije godine, Bire Grk 2022 ne pokazuje ni najmanji znak umora – dapače, čini se kao da tek ulazi u svoju optimalnu fazu.
U ovoj fazi zrelosti, vino i dalje savršeno odgovara uz kamenice, bijelu ribu i škampe, ali sada se dodatno otvara prema profinjenijim kombinacijama – poput bijele ribe s mediteranskim začinskim biljem, carpaccia od brancina u citrusnim marinadama ili blago dimljenih morskih plodova. Preporučena temperatura posluživanja neka ostane do 12 °C – u tom rasponu vino pokazuje svu svoju raskoš.
Odabrala sam Grk 2022 upravo zato što nije aktualan – i upravo me je ta odluka nagradila. Ovo vino pokazuje koliko Grk kao sorta može narasti u stilu, profinjenosti i ozbiljnosti ako mu date vrijeme. Ako imate bocu – otvorite je sada, bez zadrške. Ako ih imate više – nešto otvorite, a nešto čuvajte još koju godinu, jer Grk poput ovoga ne stari… on se pretvara u nešto veće.
najnovije
najčitanije
Crna Kronika
ODUZETO MU I VOZILO
Zbog težih prekršaja uhićen ponavljač prometnih prekršaja
Hrvatska
nove tarife
Od 1. siječnja skuplja struja! Evo detalja
Hrvatska
NOVO OPTEREĆENJE
Sada je i službeno: Od 1. siječnja poskupljenje struje, HEP-u je odobren manji iznos od traženog
Crna Kronika
PU ZAGREBAČKA
Jedan vozilom naletio na parkirani teretni automobil, a drugi na zid garaže i stup javne rasvjete
Hrvatska
DHMZ
Donosimo vremensku prognozu za nedjelju
Nogomet
Županijski hit-trener
Matej Čulina: “Tužno je vidjeti kad ambicije kluba guše djecu u njihovoj kreativnosti”
Zadar
12. i 13. prosinca
Iz Višnjika uputili dvije važne obavijesti uoči Thompsonovih koncerata
Županija
Pustolovni turizam
Zadarska županija traži koncesionara koji će izgraditi zip-line kod Paškog mosta
Zadar
KONCERT
VIŠNJIK SE NAPUNIO! Donosimo fotke iz dvorane
Zadar
VIŠNJIK RASPRODAN