Četvrtak, 7. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

TV SVEKRVA

Što je ubojstvo, a što samoobrana?

Autor: Mario Padelin

16.11.2023. 15:09
Što je ubojstvo, a što samoobrana?

Foto: PixabayU informativnim emisijama smo saznali da je preminuo jedan od najvećih glumaca na Balkanu (namjerno ne koristim fraze »region«, »ex Yu«, ili meni najodbojnije »na ovim prostorima), a radi se o Žarku Lauševiću. Naravno da su razni portali jedva dočekali da se raspišu o svemu i svačemu, a najmanje o njegovim filmovima, a tih je filmova bilo dosta dobrih iako je najbolji bio hrvatski »Oficir s ružom« iz 1987. godine uz odličnu Kseniju Pajić, a za što je dobio i Zlatnu arenu za najboljeg glumca.


Tu je još i »Sivi dom«, ali i potpuno marginaliziran »Svečana obaveza« koji možda i nije nešto zanimljiv, ali su Laušević i Slavko Štimac bili odlični. Ali, vratimo se mi na Lauševića. Svi su se raspisali, ali im je naravno najzanimljiviji detalj da je Laušević bio u zatvoru i to ne zbog nekog privrednog kriminala, što je na već spomenutom Balkanu nešto pozitivno i hvalevrijedno, već zbog ubojstva pa ispada da je bio ubojica.


Kaže mi mali, koji ide u četvrti razred osnovne, da im je vjeroučiteljica rekla kako ubojstvo u samoobrani nije ubojstvo već samoobrana pa ako kaže vjeroučiteljica onda…
Budimo realni. Lauševiću bi bilo bolje da je pijan zgazio nedužne prolaznike nego što je ubio u samoobrani jer za to bi dobio godinu dvije, a ovako je dobio u jednom trenutku i 13 godina, a što je najbolje, to nije u Hrvatskoj bilo već u Crnoj gori, a što je još bolje ispada da je ista logika u tim bivšim zemljama bivše zemlje koje ustvari nisu bivše, ali kako napreduju (ustvari nazaduju) mogle bi postati bivše. Ali dobro… Kako sam počeo još ću i Zavadlava početi spominjati pa je bolje da prekinem.


RUSKI TENKOVI U HRVATSKOJ


Ovo mi se jako svidjelo. Na televiziji su »Simpsoni«, u epizodi u kojoj Homer doživi saobraćajku, ali tako da mu se auto kompletno razbije. Na to mu radnik vučne službe kaže da se sve slomilo jer je auto proizveden u »Kroejši« od dijelova »starih ruskih tenkova«. Onda sam počeo razmišljati.


Prije dvije godine, moji su se prijatelji odselili na Floridu i tamo je njihova kćer koja je u Zadru bila odlična učenica upisala četvrti razred srednje, u kojoj je imala samo sedam predmeta koje je savladala, onako, dok je sjedila na WC-u i usput čitala školske knjige. Sad, činjenica je da i s tih sedam lakih predmeta oni žive daleko bolje od nas gdje djeca svaki dan vuku u školu deset kila skupo plaćenih knjižurina (svake godine nova izdanja, tek toliko da roditelji imaju na što trošiti pare), ali da ne vide dalje od vlastitog dvorišta, isto tako stoji.


A što se tiče ove gluposti s automobilom iz Hrvatske napravljenom od dijelova starih ruskih tenkova..? Prvo, Hrvatska nije u stanju proizvesti ni kosilicu za travu, a kamoli automobil, a drugo, kada su to ruski tenkovi bili u Hrvatskoj. Znam da su nešto pripomogli Partizanima oko oslobađanja Beograda i na Srijemskom frontu (srećom se nisu dugo zadržali), ali da ih je bilo po Hrvatskoj, nisam baš siguran. Uostalom, dobro je da nas Simpsoni ne ismijavaju zbog ozbiljnijih stvari.


U HRVATSKOJ SE URUŠAVA SMEĆE


Evo, kažu na televiziji kako se u Jakuševcu urušilo smeće. Vrlo zanimljiva objava koju nisam baš razumio, a onda su pustili snimku i ja opet nisam ništa razumio. Ali, danas je srijeda i to je dan kada moj susjed jedan ugledan visokoobrazovan gospodin i ja iznosimo one žute vreće u kojim skupljamo plastični otpad iz svojih domaćinstava i odlažemo uz kante koje je postavila »Čistoća«, a onda ja stanem malo kraj toga smeća i razmišljam…


Da nije ovih par ugostitelja, dućana i par Kineza po apartmanima, nama kante na Poluotoku uopće nisu ni potrebne jer stanovnika skoro više i nema, a nas dvojica kada odvojimo papir i plastiku praktično i nemamo smeća s obzirom na to da usput hranimo i ulične mačke i pse skitnice. Hm, malo sam pretjerao, ali po običaju i nisam daleko od istine.


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Zadarskog lista.