Petak, 1. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

TV SVEKRVA

Pazite na prvašiće, a ostale možete gaziti

Autor: Mario Padelin

07.09.2023. 14:44
Pazite na prvašiće, a ostale možete gaziti

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELLDvije me stvari onako malo nerviraju na našom televizijama, a ne mogu ih izbjeći. Prva je ona kada na Novu godinu idu po bolnicama i traže prvorođene bebe i njihove mame, a druga je ona kada započne škola pa se jake novinarske snage razmile po školama i spopadaju prvašiće. Zna tu biti i zanimljive djece sa simpatičnim izjavama, ali u većini slučajeva sve je to predvidivo i dosadno.


Ove godine zbilja imam dovoljno djece u svojoj obitelji pa mi se nije dalo gledati tuđu, ali zato nisam mogao izbjeći uvijek ista upozorenja kako treba u prometu paziti na prvašiće. Spomenuli su samo prvašiće a druge naraštaje školske djece ne pa mi se nekako učinilo… Ma dobro. Nećemo sada pretjerivati, ali da to ide na živce – ide.


Treba paziti i ovako i onako, a sigurnost u prometu se ne postiže takvim upozorenjima jer je dobar dio naših vozača devijantan u svojim glavama, već bi se trebalo pozabaviti kaznama. Oduzimanje vozila, astronomske cifre, doživotna zabrana vožnje ako si pijan ili drogiran vozio BMW-a iz narodnjačkog kluba i sl.


KRATKA PRIČA O JEDNOM GLUMCU ROĐENOM U ZADRU
Više sam puta primijetio kako u hrvatskim filmovima snimanim 90-tih, a i kasnije, skoro da i nema filma u kojem ne glumi Ivo Gregurević, a to me onda podsjetilo na doba ex-Yu i učestalost pojavljivanja Bate Životinje. On je pak glumio i u onim filmovima koji nisu bili ni snimljeni. Ima ona njegova izjava: »Jednom su počeli snimati jedan film u kojem nisam glumio pa sam morao malo popričati s režiserom.«


Ali, dobro, to su dobri glumci pa je to bilo i logično. Nedavno smo, naravno na odličnom HRT-u 3, imali i reprizu (u stvari, toliko je godina prošlo da to više i nije repriza) filma Vatroslava Mimice »U oluji« iz 1952. u kojem glumi i pokojni Antun Nalis i onda sam shvatio. Nalis je preteča i Gregurevića i Životinjovića. Nema poznatijeg filma onoga doba u kojem on nije glumio i to vrlo dobro. »Plavi devet«, »Sinji galeb«, »H-8«, »Martin u oblacima«… i da sada ne nabrajam više.


A dobar glumac je bio. I za kraj, da Vam kažem dva kurioziteta koje sigurno niste znali. Antun Nalis je rođen u Zadru (1911.g.), a glumio je u vjerovali ili ne u čak 150 filmova i serija, a počeo je glumiti tek u srednjim godinama.


P.S. – Kad smo kod Vatroslava Mimice, jedna stvar mi je vrlo zanimljiva. To ime Vatroslav je uistinu vrlo rijetko arhaično ime. Zamislite da se danas tako zove npr. zapovjednik vatrogasne postrojbe, ili inženjer zaštite na radu.


HRABRA POSADA BRODA BARON GAUTSCH


Prošlog smo tjedna na televiziji mogli pogledati zanimljiv prilog o potonuću austrougarskog putničkog parobroda »Baron Gautsch« i o njegovoj olupini. Sve je podsjećalo na priču o »Titanicu« samo u manjem obimu broda i žrtava i što je onaj naletio na ledenu santu, a ovaj na podvodnu minu. Ah, da! I u oba slučaja kriv je nemar posade.


Po pričanju svjedoka, a i po nevjerojatno čudnom profilu spašenih i poginulih, ispada da se velika većina posade spasila, dok su veliku većinu poginulih činili djeca i žene. Posada je po svemu sudeći gazila preko malih i nemoćnih da bi stigla prije u čamce, a onda ih tukla veslima po glavama samo da im ne bi slučajno ugrozili kukavičke stražnjice.


Ali, što je tu meni jako zanimljivo? Radi se o brodu iz doba Austro-Ugarske, a kao što je poznato ona nije imala svoje more doli ovog našeg – Jadranskog pa tako ni mornare Austrijance ili Mađare, a ako ih je i imala to su bili mahom stranci. To je činjenica koju jako vole napominjati autori raznih HRT-ovih dokumentaraca, a osobito oni koji rade »TV-kalendar«.


Uvijek se napominje kako su na brodovima tog vremena većinu posade sačinjavali hrvatski mornari, npr. na arktičkoj ekspediciji gdje je ispalo da su naši najzaslužniji za otkrivanje tzv. »Zemlje Franje Josipa«, ali i na drugim brodovima i u drugim situacijama. Po toj logici, dobar dio posade »Barona Gautscha« su morali biti »naši« mornari, samo što se u ovoj sramotnoj priči o tome nije rekla ni jedna riječ. Logično. Nije baš za hvaliti se.


 


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Zadarskog lista.