Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

tv svekrva

Kakav nas val na kraju očekuje - hladni ili toplinski?

Autor: Mario Padelin

04.01.2024. 21:30
Kakav nas val na kraju očekuje - hladni ili toplinski?

Foto: Branislav Babic/PIXSELLStiže paklenska zima, udarni val hladnoće, neizdržive temperature… Ovakve i slične najave svako malo možemo čuti u informativnim tv-emisijama. To je normalno, iz razloga tog što je zimi inače hladno i to nas ne bi trebalo iznenaditi. Problem je u tome što takve najave idu i idu, a meni je sve toplije. Jutros sam se npr. skuhao i vraćao jakne i košulje u ormar. Uz to, na televiziji onda krenu ovakva upozorenja: »-Zima nas još nije ostavila«, »ne spremajte robu u ormare«… Mislim, sve je to u redu, ali pokazuje koliko ljudi s televizije vole dramatizirati i stvarati senzaciju od svake gluposti.


Ispada da jedan dan treba oblačiti zimski kaput i gojzerice, a već sutradan se zavući u frižider i polivati se hladnom vodom. Problem je u tome, što ako od prognoze vremena stvaraju ovakve nepotrebne senzacije, što se onda može očekivati kada su u pitanju ozbiljnije stvari. A opet, najavljuje se strašna zima, temperature 40 stupnjeva ispod nule, tornada, vihori i da sada ne nabrajam što sve ne. U svakom slučaju, treba se odlučiti da znamo na čemen smo.


IZ ČISTA MIRA SNIJEG PAO U SRED ZIME I NEMILO NAS IZNENADIO


Kada smo kod vremena, ne mogu zaboraviti jednu šalu od prije tridesetak godina iz jedne humoristične radio emisije kada je kao važna vijest izgovoreno – »snijeg nas je i ove godine nemilo iznenadio. Iz čista mira je pao u sred siječnja.« To je bila zafrkancija na temu kako svake zime snijeg prvo pada tri dana i tri noći pa se tek onda, kada se blokira sve živo u zemlji, netko sjeti poslati ralice i ostalu mašineriju. Tako ovih dana opet u vijestima slušamo kako će »kiša i vjetar izazvati totalni kaos«, »smak svijeta u priobalju«, »u Splitu paraliziran promet« i sl.
U većini tih vijesti glavna je stvar da je infrastruktura /jeli se to tako kaže?/ totalno zakazala, kako je odvodnja katastrofalna, šahtovi onakvi i ovakvi i sve je to loše, jadno i nikakvo. Svi smo dakle nemilo iznenađeni, a pogotovo mi u Zadru kojima je more jako udaljeno od grada pa je jako teško organizirati slivne vode i svi se onda čudom čudimo kada nam bujice teku po ulicama, a pogotovo u kvartovima gdje je sagrađeno par stotina stanova bez ijednog zasađenog stabla, zelenih površina i svega ostalog što je tako mrsko našem čouku, a što ga podsjeća na rodni kraj.


IZ LJUBAVI PREMA HRVATSKOJ DAJTE PARE STRANCIMA


Već dulje vrijeme izbjegavam gledati reklame, jer mi je liječnik zabranio, ali tu i tamo čujem nešto što me iznervira pa »ode mast u propast« što bi rekao naš ili njihov narod i onda uzbuna, bolničari ljubazni, ali i jaki i neumoljivi, zatvoren odjel, rešetke na prozorima, lijekovi za smirenje, naranče i banane, bombonijera »šalji dalje« ve odavno pokvarena, posjete i ono »a jesmo li ti lijepo govorili da ne gledaš reklame«… Tako se reklamira jedan trgovački lanac, na način da se spomene ime firme koje je tipično hrvatsko, tj. stranjsko.


Dakle, ide ovako: »ta i ta firma – iz ljubavi prema Hrvatskoj…!« Ma što »iz ljubavi prema Hrvatskoj«? Kakvoj ljubavi? Valjda, iz ljubavi prema zaradi, profitu, biznisu… Kakve veze ima ova napaćena Hrvatska sa zaradom nekog stranog trgovačkog lanca. Da! Sigurno su došli i otvorili dućane u Hrvatskoj zato što je jako vole još od stoljeća sedmog! Izgleda da je postalo uvriježeno mišljenje da je dosta reći »volimo Hrvatsku« i naš narod totalno poludi i hrli na takva mjesta da ostavi svoje plaće koje su takve kakve jesu. Ima li uopće neki zakon koji ovu našu Hrvatsku može zaštiti od ovakvih licemjernih parola. Kako malo treba da se čovjek iznervira.


*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Zadarskog lista.