Petak, 2. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

MOŽDANI UDAR

Ja biram, ja odlučujem

Autor: Ante Mihić

19.05.2023. 17:34
Ja biram, ja odlučujem

Foto: PixabayEvo novog dana. Nebo se razbistruje. Višednevna kiša naklonila se suncu i ustuknula. Izlila se Zrmanja i naudila Obrovcu. Rijeka Otuča naudila Gračacu. Karlovac je poplavljen, Hrvatska Kostajnica također. Beograd plače zbog žrtava mlađahnog ubojice. Mariupulj je razoren, Bahmut se razara. Sudan plače, Jemen plače, Eritreja nariče. Zemlja u Mliječnoj stazi natopljena je krvlju. Zemlja, smještena u Mliječnoj stazi, ima svoje zakonitosti, kaže fizika.


Moja domovina Zemlja na kojoj sam rođen, gdje živim, koja će me uzeti na svoja njedra mjesto je gdje ja odlučujem. Nemoćan sam, u strahu sam.


Evo novog dana. Ispred mene odluka o životu i smrti, o blagoslovu i prokletstvu, o dobru i zlu. Mir u mojem srcu ovisi o mojem izboru. Ljubav za sebe, za drugoga, za drugoga plod je mojeg izbora.
Mir se rađa iz sklada moga tijela, moje duše – uma i mojega duha. Ako samo ugađam tijelu težim ponavljanju zadovoljstava koje će me isisati i ubiti. Tu stanuju noževi, puške, rakete..


Ako hranim dušu-um, umorit ću se.


Oživljavam duh koji je stanište Duha Božjega. Preplavljuje me mir. Natapa me ljubav. Svijete, evo me, spreman sam. Ne sutra, ne prekosutra, sada, danas.


Pojedinačni sklad tijela, duše i duha, početak je sklada čovječanstva.