Nedjelja, 14. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Afera "alkoholiziranje"

Čudo kako medicinari s primanjima i uvjetima rada nisu "pod gasom" od 0 do 24

Autor: Toni Perinić

08.08.2023. 20:30
Čudo kako medicinari s primanjima i uvjetima rada nisu

Foto: Pixabay/L.Jeličić– Uživajte zaslužile ste.


– Svaka čast sestrama i doktorima te osoblju u OB Zadar jako su ljubazni i brzi u obavljanju svoga posla. Svaka vam čast.


– Sestrama se nema što prigovarati, po cijeli dan i noć obilaze pacijente ,sve pohvale.
– Sestre su zakon.


Ovo je samo dio komentara ispod objavljene vijesti o medicinskim sestrama koje se kao opijaju u zadarskoj Općoj bolnici.


Slučaj je u javnosti otkrio županijski vijećnik Jure Zubčić, koji je, prema svemu sudeći, ovim potezom izazvao paradoksalnu reakciju.


Rezultat njegove objave?


Više tisuća komentara podrške za sestre.


Projekt uspio?


Ni približno.


Valja spomenuti kako su ovaj trenutak, ako već Zubčić nije uspio, pokušali iskoristiti drugi politički dionici i iz njega “isisati” političke bodove. Oni su udarili kontru, dobili desetke lajkova i komentara, međutim, medijska vidljivost na ovakav način stjecanja je prolazna i prilično nebitna za bilo kakav napredak u politici.


No, vratimo se na one bez kojih ne možemo – medicinare.


U društvu u kojem sve funkcionira, u kojem ljudi žive makar pristojnim životom sa svojim krvavo zarađenim plaćama, u kojem su medicinske sestre, kao i drugi medicinski djelatnici pošteno plaćeni, u kojem zakon nije mrtvo u slovo na papiru – takvo ponašanje je nedopustivo i podliježe i teškim sankcijama.


Ali u društvu u kojem se ne zna ‘ko pije, ‘ko plaća, u kojem se plagiraju znanstveni radovi, u kojem su plaće nedostatne za osnovne životne prilike, u kojem su medicinari potplaćeni – javlja se socijalna osjetljivost i veća tolerantnost građana. Pa i na kapljicu, dvije za vrijeme radnog vremena.


Kako je u proljeće ove godine za N1 otkrila Radmila Čahut Jurišić, predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske, plaća medicinskih sestara i tehničara s dodacima od 25 posto, dakle onih 17 posto na bolničkom odjelu i 8 posto što je vezano za život i zdravlje bolesnika, iznosi 1100 eura. Srednja medicinska sestra koja se zapošljava s dodacima ima 800 eura, viša medicinska sestra ima 910 eura.


Čudo kako s ovakvim primanjima i uvjetima rada nisu “pod gasom” od 0 do 24.


Sumnjam da će se OB Zadar odreći medicinskih djelatnica nakon ovog izgreda jer „kapom i šakom“ pokušavaju popuniti na desetke slobodnih mjesta, koji se svakim danom sve više povećavaju. Sami bi sebi stvorili još veći problem.


Odljev radne snage znak je, dakako, malih plaća, ali i u drugim gradovima i bolnicama su plaće iste ili slične, a ipak nemaju tolikih problema s kadrom. Postavlja se pitanje postoje li neki drugi, možebitni organizacijski i upravljački problemi unutar zadarske bolnice, koji odbijaju medicinare i drugo osoblje. Ipak, to je onaj dio kojeg je Zubčić također spomenuo i pokušao povezati s alkoholom, ali također – bezuspješno.


Taj vražji alkohol.