Utorak, 1. travnja 2025

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Vrsi

Sva ljepota dalmatinske kuhinje u »Pjeguli i pjatu«

28.03.2025. 08:33
Sva ljepota dalmatinske kuhinje u »Pjeguli i pjatu«

Foto: Turistička zajednica Zadarske županije



Mladen Maraš, mladi vlasnik SOPG-a Maraš i kušaonice »Pjegula – pjat i pot« u Vrsima odlučio je zakoračiti naprijed, kada je svijet okovan pandemijom koronavirusa morao stati. Mladen je prepoznao priliku da konačno ostvari svoje snove – oduvijek je htio spojiti svoju strast prema vinu i hrani s tradicionalnim dalmatinskim načinom života.




– Napokon sam došao na svoje i uživam kao nikad – priznaje nam u maloj kušaonici smještenoj izvan turističke vreve Vrsi, odmah uz obiteljsku kuću. U svega 30-ak kvadrata Mladen i supruga Anita smjestili su ono najvažnije, sve potrebno za savršeno eno-gastro uživanje.


Iskustvo tradicije


Cilj im nije bio otvoriti još jednu klasičnu konobu.


– Bili smo dosta revoltirani ponudom koju imamo oko nas i željeli smo stvoriti prostor u kojem će gosti osjetiti svu ljepotu i jednostavnost dalmatinske kuhinje, gdje ćemo ih upoznati s najboljim vinima iz naše proizvodnje i vinima zadarskog kraja te gdje ćemo se maksimalno posvetiti svakom gostu, kaže Mladen.





Upravo ta ideja vodi ih kroz svaki korak njihovog poslovanja. Gosti koji stignu kod Mladena i Anite prije svega se moraju najaviti jer Mladen sprema pravu malu gozbu – četiri slijeda hrane uparene s vinima. Naime, on je i somelijer. U intimi kušaonice koja se smjestila u 30-ak kvadrata nekadašnje obiteljske garaže, Mladen i Anita su stvorili prostor u kojem se osjeća sva tradicija i okusi dalmatinske kuhinje. Ovdje se gosti, koji se prethodno najave, mogu opustiti uz četiri slijeda hrane uparene s domaćim vinima, sve pripremljeno s ljubavlju i pažnjom prema detaljima.




– Za pravi doživljaj, za jednu lijepu uspomenu koji gost nosi odavde, meni treba cijeli dan priprema da ispadne sve kako spada. Tako da, nije to samo par sati dok sam s gostima, kako mnogi misle, ističe Maraš dodajući kako često, na samom kraju večere, rado uz gitaru zapjeva gostima.


Ljubav utkana u gastronomiju


Možda je baš zato »Pjegula« postala toliko prepoznatljiva među posjetiteljima koji u Vrsi dolaze iz cijelog svijeta i to ne samo zbog hrane i vina, već zbog autentičnog doživljaja, osjećaja da su dio nečega jedinstvenog i osobnog. Mladen i Anita kroz svoje gostoprimstvo pružaju gostima priliku da iskuse pravi dalmatinski život, daleko od gužve i komercijaliziranih ponuda. Još kad sve to »zalijete« vinom koje Mladen pravi – uživanje je zagarantirano!



Večera tako započinje s domaćim maslinovim uljem i kruhom, zatim slijedi pjat domaćih proizvoda – šokol, pršut, ‘bila divenica’, te sir iz obližnjeg OPG-a. Glavna jela najčešće uključuju frišku ribu na gradele, gregade ili pak pod pekom te škampe pripremljene na razne načine. Ako vremenski uvjeti ne dopuštaju ribu, Mladen priprema tradicionalna jela na ‘teću’, čime gostima nudi uvid u autentičnu dalmatinsku svakodnevicu.


– Svako vino i komad naše spize nosi svoju priču, a svaka priča počinje u vinogradu, na moru i na polju, ali završava za stolom, s ljudima koji je prepoznaju, zaključio je. Posjet »Pjeguli« nije samo večera, to je povratak korijenima, priča o tradiciji, obitelji i ljubavi prema onome što se radi. Zato se Mladen i Anita ne oslanjaju na broj gostiju, već na kvalitetu iskustva.