
Foto: Turistička zajednica Zadarske županije
Mladen Maraš, mladi vlasnik SOPG-a Maraš i kušaonice »Pjegula – pjat i pot« u Vrsima odlučio je zakoračiti naprijed, kada je svijet okovan pandemijom koronavirusa morao stati. Mladen je prepoznao priliku da konačno ostvari svoje snove – oduvijek je htio spojiti svoju strast prema vinu i hrani s tradicionalnim dalmatinskim načinom života.
– Napokon sam došao na svoje i uživam kao nikad – priznaje nam u maloj kušaonici smještenoj izvan turističke vreve Vrsi, odmah uz obiteljsku kuću. U svega 30-ak kvadrata Mladen i supruga Anita smjestili su ono najvažnije, sve potrebno za savršeno eno-gastro uživanje.
Iskustvo tradicije
Cilj im nije bio otvoriti još jednu klasičnu konobu.
– Bili smo dosta revoltirani ponudom koju imamo oko nas i željeli smo stvoriti prostor u kojem će gosti osjetiti svu ljepotu i jednostavnost dalmatinske kuhinje, gdje ćemo ih upoznati s najboljim vinima iz naše proizvodnje i vinima zadarskog kraja te gdje ćemo se maksimalno posvetiti svakom gostu, kaže Mladen.
Upravo ta ideja vodi ih kroz svaki korak njihovog poslovanja. Gosti koji stignu kod Mladena i Anite prije svega se moraju najaviti jer Mladen sprema pravu malu gozbu – četiri slijeda hrane uparene s vinima. Naime, on je i somelijer. U intimi kušaonice koja se smjestila u 30-ak kvadrata nekadašnje obiteljske garaže, Mladen i Anita su stvorili prostor u kojem se osjeća sva tradicija i okusi dalmatinske kuhinje. Ovdje se gosti, koji se prethodno najave, mogu opustiti uz četiri slijeda hrane uparene s domaćim vinima, sve pripremljeno s ljubavlju i pažnjom prema detaljima.
– Za pravi doživljaj, za jednu lijepu uspomenu koji gost nosi odavde, meni treba cijeli dan priprema da ispadne sve kako spada. Tako da, nije to samo par sati dok sam s gostima, kako mnogi misle, ističe Maraš dodajući kako često, na samom kraju večere, rado uz gitaru zapjeva gostima.
Ljubav utkana u gastronomiju
Možda je baš zato »Pjegula« postala toliko prepoznatljiva među posjetiteljima koji u Vrsi dolaze iz cijelog svijeta i to ne samo zbog hrane i vina, već zbog autentičnog doživljaja, osjećaja da su dio nečega jedinstvenog i osobnog. Mladen i Anita kroz svoje gostoprimstvo pružaju gostima priliku da iskuse pravi dalmatinski život, daleko od gužve i komercijaliziranih ponuda. Još kad sve to »zalijete« vinom koje Mladen pravi – uživanje je zagarantirano!
Večera tako započinje s domaćim maslinovim uljem i kruhom, zatim slijedi pjat domaćih proizvoda – šokol, pršut, ‘bila divenica’, te sir iz obližnjeg OPG-a. Glavna jela najčešće uključuju frišku ribu na gradele, gregade ili pak pod pekom te škampe pripremljene na razne načine. Ako vremenski uvjeti ne dopuštaju ribu, Mladen priprema tradicionalna jela na ‘teću’, čime gostima nudi uvid u autentičnu dalmatinsku svakodnevicu.
– Svako vino i komad naše spize nosi svoju priču, a svaka priča počinje u vinogradu, na moru i na polju, ali završava za stolom, s ljudima koji je prepoznaju, zaključio je. Posjet »Pjeguli« nije samo večera, to je povratak korijenima, priča o tradiciji, obitelji i ljubavi prema onome što se radi. Zato se Mladen i Anita ne oslanjaju na broj gostiju, već na kvalitetu iskustva.
najnovije
najčitanije
Svijet
RUSIJA
Putin novači rekordnih 160.000 novih vojnika
Svijet
SAMIT U BUČI
Zelenskij zahvalio Jandrokoviću i drugim šefovima parlamenata na podršci
Zadar
JAVLJA HEP
Neke ulice u Zadru i Viru dio utorka bez struje, evo koje
Zadar
ZNAČAJAN POSJET
Akademik Miro Gavran uručio zahvalnicu Radomiru Juriću: ‘Ogranak Matice hrvatske u Zadru postao je jedan od najvažnijih’
Hrvatska
NOVALJA
Life on Mars Trail privukao rekordnih 1500 sudionika
Zadar
RASPRAVA
Austrijanac ostao šokiran cijenama u Zadru: “Kako vi uopće preživljavate?!”
Županija
nezavisni kandidat
Stipe Žunić: ’Nećemo dopustiti da Zadar bira gradonačelnika Paga. Pag pripada svojim ljudima’
Zadar
Bajram Šerif Mubarek Olsun
[FOTO] U Zadru proslavljen Ramazanski bajram. Imam Bašić: Puno je stranih radnika, imamo problem s prostorom
Zadarski prsten
općina posedarje
Načelnik Ivica Klanac: ’Pomozimo obitelji Zubčić u teškoj životnoj situaciji’
Crna Kronika
OČEVID U TIJEKU