Utorak, 13. svibnja 2025

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

SALI

Obitelj Filipi važan je dio maslinarskog nasljeđa na Dugom otoku! 'S maslinarstvom smo krenuli...'

25.04.2025. 08:35
Obitelj Filipi važan je dio maslinarskog nasljeđa na Dugom otoku! 'S maslinarstvom smo krenuli...'


Zlatni i aromatični slap maslinovog ulja elegantno se razlio po stolu na kojemu su posluženi domaći pršut, sir i inćuni. Opojno je ispunio prostor uljare i kušaonice u kojoj se nalazi pogon za preradu maslina. Na drvenim policama nasuprot strojeva nalaze se veće i manje boce vrhunskog i nagrađivanog maslinovog ulja s logotipom »Filipi Oil«. Vlasnik uljare, kušaonice i OPG-a u Salima na Dugom otoku Marko Filipi sudbinski je povezan s maslinama. Njegova je priča poput dijela nekog složenijeg, dugotrajnijeg i višeg plana.


Zlatna kap Mediterana


– S maslinarstvom smo krenuli kada se rodilo prvo dijete, sin Šime, započeo je Filipi anegdotalno se prisjećajući kako se obitelj tada, prije 35 godina, grijala na struju te da je postojala potreba da se u kući stvori atmosfera i ambijent topline za bebu. U sljedećih četiri – pet godina posječeno je tridesetak stabala, dok ih je zasađeno novih sedamdesetak. Većina tog posla odrađena je na otočiću Lavdari na kojemu Filipi imaju apartmane uz koje je rasla borova šuma, a sada su tamo masline koje daju vrhunsko i nagrađivano ulje. Sali su prirodno mjesto za razvoj maslinarstva, koje ovdje ima duboke korijene i važnu ulogu u očuvanju lokalnog naslijeđa. A kao važan dio tog nasljeđa spada i obitelj Filipi. Marko i Marija vlasnici su OPG-a i moderne uljare Zlatna kap, koja ne služi samo njihovoj obitelji, već cijelom otoku i maslinarima iz okolnih područja.


– Maslina koja je više izložena kisiku ima manje fenola pa ranije branje znači više fenola i više nagrada, jednostavno je Filipijevo objašnjenje vođeno čvrstom logikom i rezonom. Njegova ulja već su gotovo četrnaest godina prisutna na natjecanjima maslinara, a obitelj Filipi uz uljaru ima i OPG kojeg je u početku vodio sin Šime, a potom su posao preuzeli Marko i njegova supruga Marija. Šime Filipi sada ima cjelogodišnji obrt, dok njegovi roditelji vode posao s OPG-om, kušaonicom i uljarom koja poslužuje cijeli Dugi otok.





Kvaliteta i tradicija


Do otvaranja uljare i OPG-a Filipi su, kako sami kažu, živjeli u Selu, a potom na imanju čija je impozantna veličina dio panoramskog pogleda na Sali. Maslina je s vremenom bilo sve više, pa je od početnih sedamdesetak, kasnijim naslijeđem i dobivanjem ukupna brojka zaokružena na 220 stabala. Filipi imaju 25 vrsta maslina, domaćih, talijanskih i grčkih, a ulje dobivaju od četiri glavne sorte – drobnice koja je autohtona na Dugom otoku; potom također autohtone oblice koja je najčešća te talijanskih sorti carboncella i leccino. Peti proizvod u paleti maslinovih ulja dobiva se mješavinom različitih sorti ulja, a to je ujedno i natjecateljska vrsta maslinovog ulja. Dodaje kako je autohtona oblica vrlo osjetljiva sorta, poput najrasprostranjenije istarske sorte buže pa istarski maslinari sve masovnije pribjegavaju talijanskim hibridnim sortama koje pokazuju izdržljivost. Ne i obitelj Filipi.


– U početku smo išli na sva natjecanja i dobivali neke manje nagrade. No naučili smo s vremenom kako što kvalitetnije odraditi cijeli postupak pripreme maslinovog ulja i flaširanje, pa smo dobili na kvaliteti. U Splitu smo samo jednu godinu dobili Extra Virgin certifikat, u svim drugim slučajevima bili smo nagrađeni medaljom, ponosno ističe stariji Filipi koji sa suprugom Marijom vodi ovaj uspješan posao.