Foto: TZZŽ
Dok većina mladih s otoka odlazi, oni su odlučili ostati – ne iz nostalgije, već iz ljubavi prema tradiciji i životu kakav su naslijedili. Lari i Nino Longin – dvojica braće iz Kali prigrlili su ono što je mnogima tek suhoparni posao – stoku, masline i more. U vremenu kada moderna tehnologija diktira svakodnevicu, oni su izabrali rukama obrađivati zemlju, praviti vino i maslinovo ulje, čuvajući naslijeđe svojih djedova koji su im ostavili zemlju s pogledom koji oduzima dah.
Okusi otoka
Lari je i vlasnik malenog restorana koji nudi ono iskonsko kualjski – ribu na sve načine, jednostavnu, finu i – domaću. »Srdela Fish Snack«, otvoren je početkom 2024. godine, a smješten je u uvali Batalaža, odmah uz more, tako da dok jedete, gledate u kaiće koji se valjaju u lučici. Prostor koji je neko vrijeme bio zatvoren, oživio je zahvaljujući mladim poduzetnicima Lariju i njegovim prijateljima, Davidu Gobinu Pulji i Lovri Kolegi Grgi. U ‘najribarskijem’ mjestu na Jadranu nije teško doći do friške ribe i ostalih morskih delicija, zato je poslovni plan bio vrlo jasan – nuditi ono autohtono, domaće i kvalitetno. Takvo razmišljanje potaklo je i mlađeg brata da se bace u samostalni posao.
– Lari je bio taj koji mi je često govorio »’Ajmo stvoriti nešto više! ‘Ajmo se proširiti! ‘Ajmo se prijaviti na europske fondove«. Na kraju smo uredili zapušteni teren, napravili štalu, doveli životinje, kupili alat, započeo je Nino, koji je preuzeo najveći dio odgovornosti oko posla u polju i sa stokom. Ljubav prema poljoprivredi osjetio još od malih nogu kad bi s obitelji išao u masline.
U surovoj ljepoti leži srž otočkog života, autentična i neukroćena. Upravo tamo gdje pogled iz Kali puca na more i obližnje otoke, braća Longin žele napraviti kušaonicu svojih proizvoda, stol na kojem će njihovi proizvodi pronaći put do svakog gosta, spajajući prošlost i sadašnjost, sve u skladu s otočkom tradicijom.

Autentično iskustvo
– Nudili bi im sve što mi proizvedemo, naše domaće ulje, vino, povrće, a nadam se uskoro i sir. Želja mi je također pripremati malo kompleksnija jela pred njima, poput kaljskog brudeta, pojašnjava nam Nino. Uz to, nudili bi mogućnost da gost sam sudjeluje u branju maslina. I to u pravoj, starinskoj traverši.
– Nakon berbe, vodilo bi ga se u preradu, da upozna i taj proces te bi nakon toga servirali objed, da kušaju svojih ruku plod, a na kraju bi, naravno, i dobili dio ulja, govori ovaj poduzetnik. Imaju 200 stabala maslina, a nedavno su uzeli još 180. Zna koliko je gostima važna autentičnost jer mnogi nemaju mogućnost uživanja u organskoj hrani u vlastitim zemljama.
– Želja nam je da baš svaki proizvod bude s otoka. Idealno bi bilo baš iz Kali, no ako nije moguće, onda iz okolnih mjesta, ističe Nino. Nino i Lari pravi su dokaz da odlazak s otoka nije jedini put. Umjesto toga, svoju su priliku pronašli upravo na rodnom terenu.
– Na otoku ima potencijala. Samo se treba odvažiti, zaključuje Lari. Posvećeni svojim idejama, pokazuju kako uz volju i želju, uvijek ima prostora za ostvariti vlastiti posao, čak i na mjestu gdje se mnogi ne bi usudili pokušati. Braća Longin primjer su kako mladost, tradicija i poduzetnički duh mogu stvoriti uspjeh na malom mjestu poput Kali. Svoje proizvode temelje na kvaliteti i autentičnosti, a s planovima za proširenje, njihova priča tek počinje.

najnovije
najčitanije
Moda
Najvažniji trendovi
Ove sezone čarape postaju zvijezdom zimskih kombinacija
Crna Kronika
"Mir i dobro"
Zapljenjeno 1353 komada pirotehnike, ilegalno ju prodavao 29-godišnjak
Svijet
Dumitor
Nesreći na žičari u Crnoj Gori: Jedna osoba poginula, još jedna ozlijeđena
Svijet
Narko mafija
Golema akcija talijanske policije! Oduzeto 1,4 tone droge, privedeno gotovo četiri stotine osoba
Hrvatska
Dražen Kutleša
Zagrebački nadbiskup uputio Božićnu poruku: ‘Budućnost se gradi na istini, pravdi, ljubavi i slobodi’
Zadar
trgovački centar
[FOTO] EVAKUIRANA SUPERNOVA! Evo što se događa…
Zadar
U 69. godini
Preminuo omiljeni profesor i pedagog Obrtničke škole Gojka Matuline
Županija
Zlatna Luka
Vijeće smijenilo direktoricu s kojom je sukošanski načelnik bio zadovoljan, evo tko ju je naslijedio
Zadar & Županija
boris jović
Zapovjednik JVP Zadar o požaru u Supernovoj: “Stvorila se velika količina dima…”
Zadar
PU ZADARSKA