Foto: Turistička zajednica Zadarske županije
Na jednom malom, posebnom dijelu slavne Jadranske magistrale, jedna je obitelj odlučila oplemeniti djedovinu i posvetiti se turizmu. No, ne bilo kakvom, već onom koji priča priču o nasljeđu, povijesti, izvornoj, autohtonoj hrani i okusima koji osvajaju na prvi zalogaj, a koji su iznjedrili njihovi preci. Slavo Stojanov glava je ove obitelji koja broji pet članova. Smještene na prevlaci između Vranskog jezera i Jadranskog mora, pripadaju rubnom području Ravnih kotara. Najvažnije prirodno obilježje Draga je izrazita razvedenost obale i brojnost zaljeva – draga, kako onih na morskoj tako i na jezerskoj obali pa odatle potječe i sam naziv naselja.
Od polja do stola
Obitelj Stojanov upravo je tu, u svibnju prošle godine, odlučila svoje poslovanje podignuti na zavidan nivo – u prekrasnom novoizgrađenom objektu otvorili su izletište i kušaonicu »Agroturizam Plavica«.

– Moja cijela obitelj usko je povezana sa zemljom. Imamo iznimno dugu tradiciju u poljoprivrednoj proizvodnji. Djed je još 60-ih godina prošlog stoljeća krenuo s povrtlarstvom na prostoru vranskog bazena. Proizvodio je povrće, a poznato je da je upravo ovaj kraj proizvodio toliko povrća da je hranio dobar dio bivše države i bio je jedan od rijetkih poljoprivrednika koji je opskrbljivao povrćem hotele u Primoštenu, Šibeniku, kazao nam je Slavko. Svoju obiteljsku priču zato je s ponosom zaokružio »Agroturizmom Plavica«. Autohtona je to sorta masline koja je iznimno rijetka i vrlo cijenjena. Gostima se ovdje nude nezaboravni okusi, pripremljeni prema starim receptima, uz korištenje isključivo domaćih obiteljskih proizvoda proizvedenih na ekološki način. »Agroturizam Plavica« nije samo mjesto za uživanje u hrani, već i u povijesti i obiteljskim vrijednostima. Svaki kutak ovog prostora priča tihu, ali snažnu priču o prošlim vremenima, o ljubavi prema zemlji i moru, o generacijama koje su tu živjele i stvarale.
Obiteljske uspomene
– Osnovni motiv otvaranja kušaone bio je ponuditi posjetiteljima davno zaboravljene okuse, okuse na kojima su oni kao obitelj odrasli i koji su, kako tvrde, danas izgubljeni masovnim proizvodnjama. Želimo prezentirati prave dalmatinske okuse u jednom ekskluzivnom prostoru koji je spoj tradicionalnog i modernog, poručio je. Posebno mjesto u konobi ima i mala drvena replika betinske gajete. Naime, logo gospodarstava nije maslina, Plavica, već taj brod koji za Slavka ima posebno značenje.
– Davne 1924. godine, u prosincu, mog je pradjeda Šimu, koji je prevozio s dva prijatelja masline na preradu u Murter, zadesio brodolom. Digla se velika oluja i okrenula brod. On je uspio spasiti tu dvojicu, no zaronio je za brodom jer su u njemu ostali novci, sva ušteđevina. Zbog hladnoće mora i velikih valova nije preživio i sutradan su ga našli s novčanikom u ruci, prisjetio se Slavko. Od tog događaja prošlo je ravno 100 godina.

– Ta gajeta je bila tad sve, ne sam mojoj obitelji, nego svima s ovih područja jer se sve prevozilo s brodom, od drva, blaga, maslina, povrća. Zato smo uzeli taj brod za logo. Povezali smo kraj, preko masline, Plavice, i more, preko broda, zaključio je Slavko.
najnovije
najčitanije
Zadar & Županija
NEZAVISNI
Erlić neće imati problema s “rukama” na proračunskoj sjednici. Podržat će ga i – Denis Barić
Zadar & Županija
most
Ivan Matić vraća se u Sabor i poručuje: Nastavit ću biti glasan oko intervencija u prostoru!
Advent
KASTAV
Boćarski dom postaje epicentar glazbe, zabave i adventske čarolije
Advent
CRIKVENICA
Spoj mora, čarolije i božićnog raspoloženja
Ostali sportovi
Trenerica JK-a Uskok
Daniela Gluhan: ‘Jedrenje nauči dijete kako samostalno donositi odluke’
Crna Kronika
Nesreća
ZAVRŠEN OČEVID 26-godišnjeg radnika pregazio 19-godišnji kolega
Zadar
NE ZNA SE KRIVAC
OBRAT! Šibenski aktivist uhićen zbog sumnje da je razbio spomen-ploču sad će tužiti policiju
Zadar
Nova funkcija
Bivši župan postao savjetnik, evo gdje će raditi
Scena
ĐURĐICA BARLOVIĆ
Pjevačka ikona preminula je prije 33 godine u zadarskoj bolnici, ostavila je neizbrisiv trag
Hrvatska
UŽASNE UVREDE!