ponedjeljak, 22. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Iskorištavanje?

Žena s djetetom već danima prosi u trgovačkom centru, evo što kažu iz policije i Centra za socijalnu skrb

Autor: Toni Perinić

21.02.2024. 13:45
Žena s djetetom već danima prosi u trgovačkom centru, evo što kažu iz policije i Centra za socijalnu skrb

Foto: Toni PerinićIako je u drugim gradovima učestalo, prošenje djece u Zadru ne viđa se često. Međutim, proteklih nekoliko dana u trgovačkom centru City Galleria, brojni građani nisu ostali imuni na zatečeni prizor. Naime, dječak od 4-5 godina, slabije tjelesne građe, prosi po centru s rukicom u zraku ili pak leži u krilu žene starije životne dobi, vjerojatno bake koja je na podu okružena brojnim vrećicama. Žena prolaznike redovito “blagoslivlja” u nadi da će izvući koji euro, a ako se ipak ne odluče na dar, kreće s vrijeđanjem i proklinjanjem.


PU zadarska nije obaviještena o ovom slučaju, kratko nam je potvrdila glasnogovornica Ivana Grbin, naglasivši kako će nakon našeg poziva policijski službenici postupati i provjeriti o čemu se radi. Kontaktirali smo i Martinu Čuljak Jovančević, v.d. predstojnice županijske službe Hrvatskog zavoda za socijalni rad, koja nam je kazala kako se u slučaju saznanja o bilo kojem obliku zlostavljanja ili zanemarivanja djeteta važno promptno reagirati.


– Dužnost je svih građama takve građane odmah i bez odgode prijaviti nadležnoj policijskoj postaji te Hrvatskom zavodu za socijalni rad kako bi se moglo postupati i prikupljati relevantne informacije. U konkretnom slučaju važno je utvrditi i prikupiti relevantne informacije o obitelji i djetetu kako bi se prema istima moglo postupati.
U svojim postupanjima Hrvatski zavod za socijalni rad će odmah obavijestiti policiju u slučaju sumnje na kazneno djelo zanemarivanja i/ili zlostavljanja djeteta, obaviti razgovor s roditeljima i po potrebi s drugim članovima obitelji, izvršiti kućni izvid u svrhu utvrđivanja stambenih, socijalnih i drugih uvjeta važne za odgovarajuću skrb o djetetu.


Po potrebi prikupiti relevantne podatke od predškolske ustanove ili škole koju dijete pohađa, doktora medicine te drugih služba i stručnjaka. Prikupiti sve relevantne podatke o članovima obitelji i obiteljskoj situaciji te procijeniti ugroženost/sigurnost djeteta, rekla nam je Čuljak Jovančević.


Novac koji se daje djeci koja prose utire putove za nove generacije djece prosjaka. Jer, pokaže li se to kao “dobar” izvor zarade i druga će djeca posegnuti za njime ili će biti prisiljena na prosjačenje. Ako svojim ponašanjem omogućimo da se prosjačenje isplati, dodatno potičemo razvoj tog oblika kriminala i održavamo začarani krug regrutiranja nove djece – “profesionalnih prosjaka”.


Mnogima je nepoznato da su prošenjem povrijeđena mnoga dječja prava – na zdrave uvjete odrastanja, na odgovarajuću roditeljsku skrb, na sigurnost, na odgoj i obrazovanje, na razonodu i druženje s vršnjacima pa u konačnici i na preživljavanje.


Također, prosjačenje je prekršaj iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a prekršajno su odgovorni i roditelji i staratelji djeteta ili maloljetne osobe koja prosi. Prisiljavanje ili navođenje djeteta na prosjačenje je kazneno djelo povrede djetetovih prava prema Kaznenom zakonu.