Srijeda, 12. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

kbc zagreb

Zbog eksplozije petarde devetogodišnjak će ostati trajni invalid

Autor: Hina

22.12.2022. 16:40
Zbog eksplozije petarde devetogodišnjak će ostati trajni invalid

Foto: Davor KovačevićDevetogodišnji dječak, koji je sinoć u Maksimiru teško stradao u eksploziji petarde, nije više u životnoj opasnosti, no ostat će trajni invalid, stoga su djelatnici KBC-a Zagreb u četvrtak pozvali roditelje i djecu na oprez.


“Ovo je prestrašno i preglupo što se događa, a ozljedama djece smo svjedoci svake godine u božićno vrijeme”, rekao je pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb Milivoj Novak na konferenciji za novinare na kojoj su iznesene informacije o stanju stradalog dječaka.


“Stradalo je dijete, ono je živo, no teško je ozlijeđeno i moglo je umrijeti. Ne zna se što je uzrokovalo eksploziju, policijska istraga je u tijeku”, rekao je Novak te pozvao roditelje da paze što im djeca rade.
Dječji kirurg Anko Antabak istaknuo je kako je dijete teško ozlijeđeno i životno ugroženo iz čistog nemara. “Ostat će trajni invalid, nemoguće je rekonstruirati ovako ozlijeđenu šaku”, rekao je.


Dječak je bio životno ugrožen, danas je podvrgnut drugoj operaciji unutar 12 sati, kojom mu je omogućeno disanje kroz teško ozlijeđeni vrat. Ostat će sigurno više dana u jedinici intenzivnog liječenja.


“Danas smo rekonstruirali koštane defekte. Da vidite te slike izgubili biste volju za ručak, tako strašno to izgleda”, kaže Antabak.


Liječnici ne znaju kojim se sredstvom dijete igralo da je prouzročilo tako strašne ozljede, no kažu da je ono sigurno “nespojivo s djecom”.


Mediji su ranije objavili da se radilo o velikoj petardi dugačkoj desetak centimetara, koja je eksplodirala nakon što ju je upalio šibicama.


“Obavijeni smo tugom, iako imamo iskustva s ozlijeđenom djecom”, rekao je Antabak te poručio da bi, u dogovoru s pravobraniteljicom, djeci školske dobi trebalo pokazati  “grozne slike ozlijeđene djece”.


Dječaku su amputirani prsti šake, a ozljeda ima čak i po licu. Nakon svih operacija i dalje će biti ružno vidjeti ozljede jer su neki dijelovi tijela nepovratno izgubljeni i oni se nisu mogli rekonstruirati. “Ono što je bilo moguće za spasiti, to smo za sada spasili”, rekao je Antabak.


Oglasila se i zagrebačka policija koja navodi da je u srijedu, 21. prosinca, oko 19 sati na području Maksimira najvjerojatnije uporabom pirotehničkog sredstva teško ozlijeđeno dijete koje su roditelji dovezli u KBC Zagreb, gdje mu je pružena liječnička pomoć.


U tijeku je prikupljanje svih relevantnih činjenica o okolnostima ovog teškog ozljeđivanja djeteta osnovnoškolske dobi, navodi PUZ.