Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Ratni zločin

Zadarski sud opet odbio obnoviti postupak osuđeniku za ratni zločin u Škabrnji

Autor: Toni Perinić

29.12.2023. 13:10
Zadarski sud opet odbio obnoviti postupak osuđeniku za ratni zločin u Škabrnji

Foto: Luka JeličićPredsjednica Vijeća sudaca Županijskog suda u Zadru Dijana Grancarić te članovi Vijeća, suci Ivan Marković i Sandra Radanović odbili su, po drugi put u godinu dana zahtjev osuđenika Marinka Pozdera za obnovu kaznenog postupka u kaznenom predmetu Županijskog suda u Zadru koji je dovršen 11. prosinca 1995. godine.


Problematizirao iskaz svjedoka


Podsjetimo, Marinko Pozder je zajedno s ostalih sedamnaest sudionika proglašen krivim zbog ratnog zločina u Škabrnji i osuđen na 20 godina zatvora. Sud je u proljeće ove godine odbio zahtjev za obnovu postupka koji je stigao od njegove odvjetnice Slađane Čanković 11. veljače, dok su prošlog tjedna raspravljali o zahtjevu podnesenom 24. travnja ove godine.


– Osuđenik, odnosno Marinko Pozder u svom zahtjevu problematizira iskaz svjedokinje J.P. u kaznenom postupku ali ne navodi nikakve činjenice, niti prilaže dokaze koji se odnose za uvjete za obnovu kaznenog postupka, stoji u obrazloženju. Odvjetnica Slađana Čanković također u zahtjevu navodi kako je u obnovljenom postupku protiv medicinske sestre Zorane Banić, jedina svjedokinja koja je teretila Pozdera, J.P. promijenila svoj iskaz, kojim više nije teretila, odnosno spominjala njezinu stranku.


Dobio odštetu
– U tom postupku, a na koji se poziva osuđenik u zahtjevu za obnovu postupka, svjedokinja nije iskazivala o sudjelovanju ili ne sudjelovanju osuđenika Marinka Pozdera u počinjenju kaznenog djela, niti je to bio predmet njenog iskaza u tom postupku, navodi se u obrazloženju. Također, ističe se kako je svjedokinja vrlo jasno i okolnosno iskazivala o inkriminiranom događaju i bez ikakve dvojbe objasnila na koji način poznaje osuđenika Marinka Pozdera te opširno i detaljno opisala njegovo sudjelovanje u počinjenju kaznenog djela za koje je osuđen. Osuđeniku je omogućeno da svjedokinji postavlja pitanja i ospori njen iskaz što je on i učinio navodeći da on tu svjedokinju ne poznaje.


Pozder je u odsutnosti osuđen na zatvorsku kaznu što je potvrdio Vrhovni sud 1998. godine. Uz zahtjev za obnovu postupka, priložena je odluka Europskog suda za ljudska prava „Pozder protiv Hrvatske“ od 13. siječnja 2022. godine. Podsjetimo, taj mu je  sud dosudio četiri tisuće eura naknade za nematerijalnu štetu i dvije tisuće eura za troškove postupka u predmetu zbog povrede prava na pravično suđenje.